Koronavirus stavlja žene na prvu crtu obrane

Slika /slike/URS slike - 2020/coronavirus-4947340_1920.jpg

Europski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE) objavio je kratku analizu iz perspektive ravnopravnosti spolova koja se odnosi na prilagodbu pandemiji koronavirusa.

Društvo u cjelini se suočava s velikim promjenama u načinu života, no pokazuje se da će prilagodba društva suočenog s pandemijom koronavirusa drugačije utjecati na žene i muškarce.

Ključne točke ove analize pokazuju sljedeće:

Žene su na prvoj crti obrane protiv pandemije. Većina zdravstvenih djelatnika/ca i medicinskih sestara u Europskoj uniji su žene.

Postoje opravdana zabrinutost da će doći do značajnog gubitka radnih mjesta u profesijama u kojima dominiraju žene. Profesije kao frizer/ka, kabinsko osoblje u zrakoplovnoj industriji i prodavači/ce u trgovinama neće biti plaćene ako ne rade, a često te profesije nemaju pravo na plaćeno bolovanje.

Neplaćena skrb koju obavljaju žene će se povećati. Takva skrb će se posebno povećati nakon zatvaranja škola i radnih mjesta. Situacija će se dodatno pogoršati za samohrane roditelje, osobito ako opcije neformalne skrbi o djeci nisu dostupne.

Fizička udaljenost za neke skupine u društvu nije opcija. Osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom ovise o pomoći drugih zbog čega fizičko udaljavanje za vrijeme pandemije nije moguće.

Obiteljsko nasilje se povećava u doba krize. Žene s nasilnim partnerima/cama u doba krize duži period vremena borave u svom domu, te su duže izložene nasilju. To otežava mogućnost prijave na linije za pomoć.

Potrebno je više žena na pozicijama odlučivanja. Medicinske sestre, prodavačice i druge profesije u kojima dominiraju žene nalaze se na prvoj crti obrane, no, u vrijeme kriza, većinom muškarci donose odluke. To znači da su žene izostavljene kod odlučivanja o odlukama koje utječu na njihove živote i zdravlje.

Pročitajte cijelu analizu: "Coronavirus puts women in the frontline" na ovom linku.

Uz to, EIGE je izradio web stranicu s informacijama o tome kako iz perspektive ravnopravnosti spolova virus COVID-19 utječe na društvo. Web stranicu možete pronaći na ovom linku.

Vijeće Europe otvorilo je web stranicu na kojoj možete saznati koje su mjere i prakse uvele države članice Vijeća Europe kako bi ublažile negativni utjecaj pandemije na ravnopravnost spolova. Web stranicu možete pronaći na ovom linku.



Pisane vijesti | Suradnja Ureda s EIGE-om