Međunarodna konferencija: Praćenje i suzbijanje siromaštva

Savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Tamara Šterk sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji o statističkom praćenju pokazatelja siromaštva i razvoju strategija za suzbijanje siromaštva, održanoj u rujnu ove godine na Ohridu u Makedoniji, u organizaciji švedske Agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) i Švedske statistike.

Na konferenciji čiji je krajnji cilj proširiti mogućnosti za analizu opsega, raspodjele i uzroka siromaštva, sudjelovali su predstavnici statističkih ureda, ministarstava i vlada zemalja regije; Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Makedonije,  Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Zajednički ciljevi svih zemalja u suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti, kako je zaključeno na Konferenciji, su gospodarski rast, smanjenje nezaposlenosti, veća horizontalna i vertikalna mobilnost radne snage, poboljšanje obrazovnog i zdravstvenog sustava te sustava socijalne zaštite, smanjenje regionalnih razlika i razlika između urbanih i ruralnih područja, razvoj privatnog sektora i uklanjanje apsolutnog siromaštva.

Za razliku od drugih zemalja, Hrvatska nema službenu strategiju za suzbijanje siromaštva, ali bi do kraja 2006. godine trebala, u dogovoru s Europskom komisijom, potpisati JIM (Joint Inclusion Memorandum) kao dio programa za pristup Europskoj uniji. JIM će biti temelj za donošenje mjera za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti.

Stanje na područjima socijalne zaštite i infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, zaposlenosti, ljudskih prava i statističkog praćenja siromaštva u Hrvatskoj prezentirale su Tamara Šterk, savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova, Jasmina Cvetković iz Ureda za socijalno partnerstvo te Martina Valek kao predstavnica Državnog zavoda za statistiku.

Zaključeno je da je u metodama mjerenja siromaštva Hrvatska najbliža Rumunjskoj i Bugarskoj. Dok Hrvatska, Rumunjska i Bugarska računaju pokazatelje siromaštva prema dohodovnoj metodi, druge zemlje ih računaju na temelju potrošnje (Albanija, Makedonija) i prema dnevnom unosu kalorija (Kosovo, Srbija, Crna Gora). Zabrinjavajuće pokazatelje ima Kosovo, prema čijim podacima 37% populacije živi ispod linije siromaštva sa manje od 1,42 Eura po danu!

Konferencija u Ohridu bila je prva faza trodijelnog seminara koji će se nastaviti u Stockholmu od 16. do 30 travnja gdje će se sudionici upoznati sa statističkim metodama prikupljanja, obrade i analize podataka te njihova usklađivanja s Eurostatom. Na temelju stečenih znanja svaka zemlja sudionica će izraditi svoj projekt za suzbijanje siromaštva u zemlji, a projekti će biti prezentirani u rujnu iduće godine u jednoj od zemalja sudionica.

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja