Međunarodna konferencija „ŽELIMO MOĆI RADITI - LAVORARE TUTTE - VSE ŽELIMO DELATI“

Mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom ŽELIMO MOĆI RADITI - LAVORARE TUTTE - VSE ŽELIMO DELATI.

Konferencija je održana u organizaciji udruge Žene Europe te Istarske županije i Provincia-e di Trieste 25. svibnja 2012. godine u Puli u Zajednici Talijana - Comunita degli Italiani. Na skupu se raspravljalo o položaju žena na tržištu rada, a okupio je stručnjakinje i parlamentarke iz Republike Italije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske te predstavnice Europarlamenta.

Prilikom otvaranja skupa zamjenica istarskog župana i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Viviana Benussi napomenula je kako još uvijek ne postoji ravnopravnost spolova na tržištu rada ili u politici. Prisutnima se obratila i predsjednica Udruge Žene Europe Marianna Jelicich Buic, a u ime Grada Pule nazočnima je dobrodošlicu zaželjela zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović. Istaknula je pri tom potrebu razvijanja prisutnosti žena u društvenom, gospodarskom i političkom životu, kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

U svom izlaganju mr.sc. Helena Štimac Radin istaknula je sličnosti u nepovoljnom položaju žena na tržištu rada u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom da žene čine većinu u ukupnom broju nezaposlenih, imaju manje plaće i izložene su različitim oblicima diskriminacije te su prisutni isti problemi i izazovi u njihovom prevladavanju s kojima se susreću sve tri zemlje. Na konferenciji je upozoreno na zajednički problem nekorištenja pravne zaštite i ne podizanja tužbi za diskriminaciju na tržištu rada. Također, mr.sc. Helena Štimac Radin istaknula je primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj usmjerene ka poboljšanju položaja žena na tržištu rada, kao što su razvoj ženskog poduzetništva te povlačenje sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA u okviru IV. Komponente „Razvoj ljudskih potencijala“ za projekt „Žene na tržištu rada“.

U ime Predsjedništva Udruge „Žene Europe – Donne d’Europa – Ženske Evrope – Women of Europe“ mr.sc. Helena Štimac Radin dobila je posebnu zahvalu na sudjelovanju i doprinosu vaznosti konferencije.

Udruga „Žene Europe – Donne d’Europa – Ženske Evrope – Women of Europe“ je udruga jedinica lokalne i područne samouprave (regija/ županija, gradova i općina) s područja Republike Hrvatske, Talijanske Republike, Republike Slovenije i drugih država Europe, ženskih udruga, samoupravnih zajednica talijanske narodnosti, nevladinih organizacija u oblasti zaštite prava žena i njihove međusobne suradnje. Osnovana je 8. ožujka 2011. godine.

 

Iz medija:

slobodnadalmacija.hr



Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva