Međunarodni dan žena: Komisija poduzima korake kako bi smanjila razlike u plaćama između žena i muškaraca

U prigodi Međunarodnog dana žena, Europska komisija je usvojila Preporuku državama članicama da učine transparentnijom politiku plaća za žene i muškarce te da se i na taj način pomogne smanjivanju razlike u plaćama.

Razlika u plaćama između žena i muškaraca – odnosno prosječna razlika u satnici koju primaju žene i muškarci u ukupnoj ekonomiji jedva da se pomakla posljednjih godina i ona stagnira na razini od 16.4% na razini država članica EU. Države članice će do kraja 2015. godine trebati izvijestiti Europsku komisiju o poduzetim aktivnostima u cilju implementacije Preporuke.

Potpredsjednica Reding je kazala: "Žene ne bi trebale biti manje plaćene samo zato što ne znaju koliko zarađuju njihovi muški kolege. Veća transparentnost pomoći će smanjivanju razlike u plaćama. Nadam se da će države članice prihvatiti izazov i ustrajati na tome da žene više ne budu zakinute." (MEMO/14/160)

Za više informacija: IP/14/222

Što je EU učinila za žene? 50 godina djelovanja na području ravnopravnosti spolova

Jednakost između žena i muškaraca je temeljno pravo i jedan od principa osnivanja EU. Kao i pravo na jednaku plaću za jednaki rad, ugrađivano  je u temeljne sporazume od 1957. godine do danas. Jednakost, međutim, nije samo uzvišeni ideal. Preko 50 godina, Europa je oblikovala svoje napredovanje prema ravnopravnosti spolova. Razvili smo zakonodavstvo koje jamči  jednaku plaću za jednaki rad, jednakost na radnom mjestu i minimalna prava za vrijeme rodiljnih dopusta.

U mnogim slučajevima, promjene bi nastupile nešto kasnije, ili možda ponekad uopće ne bi nastupile bez europskog djelovanja. Učinili smo osnivačke principe Europske unije dodirljivom stvarnošću u europskoj svakodnevici.

To je nešto na što možemo i moramo biti ponosni: ravnopravnost spolova je europsko postignuće.

Dopis Europske komisije MEMO/14/156 detaljnije navodi europska postignuća u nastojanju da se postigne veća rodna ravnopravnost. Naravno, samo postojanje Međunarodnog dana žena podsjeća nas na to da razlike i dalje postoje, te stoga Europa mora nastaviti sa svojom zadaćom uspostavljanja ravnopravnosti spolova u godinama koje dolaze.

Objavljeni su podaci o rodnoj uravnoteženosti upravnih odbora, borbi protiv nasilja nad ženama i o podupiranju jednakosti između žena i muškaraca. Podaci su dostupni na web stranicama Opće uprave za pravdu Europske komisije (DG Justice).

8. ožujka 2014 – Međunarodni dan žena: U 2012 godini, 40% mladih žena uspješno je završilo svoje fakultetsko obrazovanje, u odnosu na  32% muškaraca

Tko će vjerojatnije rano napustiti školovanje – žena ili muškarac? Koliki udio mladih žena ima diplomu? Koja su područja fakultetskog obrazovanja najpopularnija među ženama, a koja najmanje? Da li je veći udio žena ili muškaraca među zaposlenima? Da li žene ili muškarci češće rade nepuno radno vrijeme? Koja je razlika u dohotku između žena i muškaraca? Kako su se kretale stope nataliteta u zadnjem desetljeću? Odgovori na ta pitanja mogu će pronaći u vijestima Eurostata, Ureda za statistiku Europske unije, u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2014. godine. Tablici koje sadrži navedena vijest samo je mali dio rodne statistike koja se vodi u Eurostatu. Eurostatova web stranica sadrži odjeljak posvećen rodnoj statistici. Za više informacija: STAT/14/36



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU