Ministarska konferencija u Bruxellesu: EU protiv štetnih tradicionalnih praksi

Na poziv austrijske ministrice za zdravstvo i žene Marie Rauch-Kallat, a povodom nastupajućeg austrijskog predsjedavanja Europskom unijom,

predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin, sudjelovat će u radu ministarske konferencije pod nazivom „Zajednička akcija zemalja članica protiv štetnih tradicionalnih praksi“ koja će se održati 25. siječnja u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

 

Cilj konferencije je identificiranje glavnih izazova vezanih uz štetne tradicionalne prakse (kao što su prisilno sklapanje brakova, genitalne mutilacije (sakaćenja) kod žena, zločin iz časti, uključivši obiteljsko nasilje) te razmjena informacija i stajališta među ministrima i članovima vlada zaduženima za područje ravnopravnosti spolova u zemljama članicama i u četiri zemlje pristupnice Europskoj uniji.

 

S ciljem postizanja ravnopravnosti između muškaraca i žena, osiguravanja osnovnih ljudskih prava svim članovima i članicama Europske zajednice i uklanjanja štetnih posljedica tradicionalnih praksi na integritet, zdravlje, sigurnost i socijalno-ekonomski status djevojaka i žena, ministri i članovi vlada država članica i pristupnih zemalja razmatrat će najprikladnije zakonske instrumente za prevenciju i uklanjanje štetnih tradicionalnih praksi te najbolje načine zaštite žrtava unutar Europske unije.

 

Europska unija svjesna je – navodi se u pozivu – potrebe postizanja ravnopravnosti spolova i činjenice da pravedno društvo ne može biti dostignuto ukoliko se osnovna ljudska prva žena nastavljaju kršiti i osporavati.


Ured: Priopćenje za javnost
 

 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja