Mirjana Krizmanić dobila nagradu "Žena godine"

„Jedan je od mojih uzora, kao žena i kao stručnjak. Moralna je vertikala ove zemlje. Njezina je vrijednost što vrlo važne stvari može reći na jednostavan način prihvatljiv svima, “ nakon čestitki rekla je odvjetnica Silvana Smodlaka

Mirjana Krizmanić je nova žena godine. Znanstvenicu, uglednu psihologinju i sveučilišnu profesoricu te aktivisticu žiri časopisa Zaposlena prepoznao je kao uzor svim ženama i kao jedan od najvažnijih glasova borbe za ravnopravnost spolova.

„Žene u Hrvatskoj moraju biti vidljivije,“ naglasila je urednica časopisa Zaposlena Ana Gruden napomenuvši kako je ovo prva godina kada se Izbor za „Ženu godine“ održava se pod pokroviteljstvom Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Ovaj Vladin Ured, na čelu sa predstojnicom Helenom Štimac Radin prepoznao je projekt kao značajan doprinos u borbi za ravnopravnost spolova i promoviranju uspjeha žena kao što su ovogodišnje kandidatkinje Damjana Domjanovac, Darija i Iris Bostjančić, Ljiljana Pišpek Mlinarić, Rašeljka Maras Jurčić i pobjednica Mirjana Krizmanić.

Mirjana Krizmanić kao uzor ženama

Mirjana KrizmanićU svome je stilu „Žena godine“ izjavila kako se zahvaljuje toliko dobrom društvu mladih i uspješnih žena te da se posebno raduje nagradi pogotovo stoga što smatra dobrim da mladi ljudi vide kako i u zlatnoj dobi se može biti društveno aktivan i kreativan. Zahvalila se organizatorima što su joj na ovaj način vratili ime i prezime koje osobe s invaliditetom često izgube kao i svoje mjesto u društvu.

„Izrazito cijenim prof. dr.sc. Krizmanić i zajedno smo jako dobro surađivale u svim aspektima stvaranja brojnih strategija te sudjelovanja u nacionalnim odborima koje su se ticale ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Na formalan i neformalan način, Krizmanić je utjecala na mijenjanje hrvatske političke kulture. Svojom kritikom i savjetima te odmjerenim i svima prihvatljivim načinom izražavanja je stvorila novu kulturu političkog i medijskog dijaloga. Ne treba zaboraviti kako je kritika važan građanski način komuniciranja koji je uz slobodu govora počeo razvijati Hrvatsku kao tranzicijsku zemlju i u tome je velika zasluga Krizmanić,“ za Nacional je izjavila Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Jedan je od mojih uzora, kao žena i kao stručnjak. Moralna je vertikala ove zemlje. Njezina je vrijednost što vrlo važne stvari može reći na jednostavan način prihvatljiv svima, “ nakon čestitki rekla je odvjetnica Silvana Smodlaka. Gruden je zaključila kako je Krizmanić pravi izbor jer osim što je u protekloj godini postigla profesionalno značajan uspjeh i u prošloj godini bila najprodavanija hrvatska autorica čija su djela „Tkanje života“ i „Život s različitim“ postali bestselleri, u medijima promovirala ženska prava kroz vlastitu profesiju, te nastojala utrti put svojim mlađim kolegicama.

Dodala je kako su se nakon 16 godina koliko se Izbor održava profesije žena koje su odnijele titulu „Žene godine“ vidno izmijenile i od novinarki i političarki na ovogodišnjem izboru smo imali i alpinistice, prošle godine astrofizičaru itd.

"Velika nam je želja da se u budućnosti ne čudimo neobičnim zanimanjima već da nam ona postanu normalna svakodnevica i realnost", na kraju je poručila Ana Gruden.

Preuzeto sa: www.nacional.hr



Pisane vijesti