O ravnopravnosti spolova u zadnjem Sveobuhvatnom monitoring izvješću Europske komisije

U zadnjem Sveobuhvatnom monitoring izvješću o pripremljenosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji koji je objavljen 10. listopada, Europska komisija je ocijenila da je u području ravnopravnosti spolova zakonodavstvo uvelike usklađeno s europskom pravnom stečevinom.

Ukazuje se  na potrebu završavanja procesa usklađivanja radnog zakonodavstva s Direktivom 92/85/EEC u dijelu koji se odnosi na mjere za poboljšanje sigurnosti i zdravlja trudnih radnica i onih koje su nedavno rodile ili doje na radnom mjestu. Komisija također naglašava potrebu daljnjeg praćenja i procjene provedbe mjera iz Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine. Ukazuje se i na još uvijek prisutnu znatno nižu stopu zaposlenosti žena u odnosu na muškarce.

U nastavku Izvješća, u okviru poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, navodi se da su zahvaljujući podršci Vlade, parade ponosa u Splitu i Zagrebu prošle glatko i bez većih incidenata. Nadodaje se da su lezbijke, gayevi, biseksualne i trans-rodne osobe (LGBT) još uvijek izložene diskriminaciji, čak  i prijetnjama i napadima. Komisija također ističe da je s ciljem lakšeg pristupa pravnoj pomoći i osnaživanja uloge udruga kao pružatelja pravne pomoći, potrebno unaprijediti pravni okvir za besplatnu pravnu pomoć.



Pisane vijesti