Obilježavanje 8. ožujka – Međunarodnog dana žena

 

  • Vijeće za socijalnu pravdu koje je osnovao predsjednik Republike, prof.dr.sc. Ivo Josipović organizirat će 7. ožujka u 10.30 sati u Uredu predsjednika Republike okrugli stol na temu izmjena i dopuna Kaznenog zakona, a koje se odnose na ženska prava, nasilje u obitelji, zaštitu žrtava nasilja i zaštitu materinstva. Također će se raspravljati i o temi „Žene na tržištu rada“.
  • Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizira tematsku sjednicu „100 godina poslije: radna i socijalna prava žena u Republici Hrvatskoj“ koja će se održati u zgradi Hrvatskog sabora, u petak, 4. ožujka 2011. godine, s početkom u 10 sati. Uvodničarka će biti gđa Katarina Perković, predsjednica Koordinacije žena Hrvatske udruge sindikata. 
    Okrugli stol „Fleksigurnost- Siguran i kvalitetan rad za žene?“ u organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, gđe Gordane Lukač Koritnik i tri ženske sindikalne grupe - Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata, održat će se u ponedjeljak, 7. ožujka 2011. godine, u Zagrebu, u Tvornici kulture, Šubićeva 2. Središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana žena započinje u 12.30 sati, performansom pod nazivom: „Neraskidive niti: radnice u kulturi za radnice u tekstilnoj industriji“, u režiji Lenke Udovički, dramaturškoj suradnji Nataše Govedić, te uz sudjelovanje brojnih eminentnih umjetnica i radnica „Kamenskog“. Okrugli stol će se održati nakon performansa, oko 13.30 sati.
  • U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Pučkog otvorenog učilišta Krapina i Manjinske ženske udruge „Terem“  održat će se otvorenje izložbe likovnih radova ruskih i ukrajinskih slikarica: L. Kralj, Ž. Erdelji, A. Verhas, M. Spinčić u ponedjeljak, 7. ožujka 2011. godine, u 18 sati, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, dok će se okrugli stol na temu „Ravnopravnost žena stoljeće nakon“ održati u utorak, 8. ožujka, u 10 sati također u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.
    Skup na temu „100 godina poslije – opet na početku: rodna i socijalna prava žena u Republici Hrvatskoj“ održat će se u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko zagorske županije, Ženske sekcije SSSH-KZŽ-Krapina, Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata- Krapina i Socijaldemokratskog foruma žena KZŽ i grada Krapine u utorak, 8. ožujka 2011. godine, u 17 sati, u maloj dvorani  Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.
  • Svečanost dodjele Nagrade Zagrepčanka godine koja će za 2010. godinu biti dodijeljena gđi Đurđici Krnjak održat će se u utorak, 8. ožujka 2011. godine, u Staroj gradskoj vijećnici, u Zagrebu, Ulica svetih Ćirila i Metoda 5, s početkom u 11 sati.
  • Povodom obilježavanja stogodišnjice Međunarodnog dana žena u organizaciji Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Međunarodnog kluba žena Zagreb i inicijative Svjetskog sporazuma (Global Compact) u Hrvatskoj održat će se okrugli stol „Žene na radnom mjestu u Hrvatskoj: Izazovi i prilike“ u utorak, 8. ožujka 2011. godine, u 11 sati, u Zagrebu, u Hotelu Sharaton, Kneza Borne 2.
  • Proslava Međunarodnog dana žena održat će se u organizaciji Udruge žena Nit iz Korenice i Tara iz Ličkog Petrovog Sela 8. ožujka 2011. godine, u 18.30 sati, u restoranu Macola u Korenici.
  • Članice Centra za participaciju žena u društvenom životu će u Rijeci, u ponedjeljak, 7. ožujka 2011. godine, u 12 sati položiti cvijeće na spomenik Mlikarici. U utorak, 8. ožujka od 10 do 12 sati, na Korzu ispred Radio Rijeke održat će se „Protestni skup“ u sjećanje na borbu žena – aktivistica za ženska prava i mir u svijetu.
    Centar za ženske studije u povodu obilježavanja rođendana Marije Jurić Zagorke i Nele Milijić te u povodu Međunarodnog dana žena organizira festival Kratka priča je ženskog roda u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u srijedu, 2. ožujka 2011. u 19 sati i u utorak, 8. ožujka 2011. u 19 sati.
  • Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda - Cenzura Plus iz Splita i partnerice na projektima organiziraju javnu akciju u Gračacu i Korenici, kako bi informirale građanke i građane o svojim aktivnostima na području Like, te ih potaknule na aktivno sudjelovanje u istima. Javne akcije će se odvijati 8. ožujka u Gračacu, ispred Općine Gračac na adresi Park sv.Jurja 1, u 12 sati te u Općini Plitvička jezera sa sjedištem u Korenici, Trg sv.Jurja 6, u 16 sati.


Najave