Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije – 17. svibnja

Slika /slike/Untitled design (15).png

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) se obilježava svakog 17. svibnja u godini, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

Ured za ravnopravnost spolova povodom IDAHOBIT-a sudjeluje na Konferenciji visoke razine: „Pride Allienaces and Policy Towards a Union of Equality“ koja se održava u Bruxellesu u organizaciji Belgije, predsjedavajuće Vijećem EU. Više o konferenciji možete pronaći na poveznici.
 

U Hrvatskoj se povodom IDAHOBIT-a organiziraju Dani otvorenih vrata "Bolnica otvorena JEdnakima" 17. svibnja i 24. svibnja 2024. godine kada ćemo prigodnim edukativnim programima obilježiti Dan protiv diskriminacije LGBTQIA+ osoba i najaviti Mjesec ponosa. Dani otvorenih vrata imaju za cilj podizanje svijesti o izazovima s kojima se LGBTQIA+ osobe susreću, kao i doprinosima koje pružaju našem društvu; točno informiranje i educiranje stručnjakinja_a mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih djelatnica_ka o rodnoj raznolikosti, manjinskom stresu, afirmativnom terapijskom pristupu, prevenciji HIV-a i drugim pitanjima koja su važna za LGBTQIA+ zajednicu. Dane otvorenih vrata “Bolnica Otvorena JEdnakima!” organizira terapijski tim Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE) Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Više o programu možete pronaći na poveznici.

Pisane vijesti