Održan 14. sastanak Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC)

Slika /slike/URS slike - 2018/CE.jpg

U Strasbourgu se od 5. do 7. prosinca 2018. godine održao redovni 14. sastanak Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC) na kojem je predstavnica Ureda izvijestila članove o aktivnostima provedenim u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, u segmentu ravnopravnosti spolova. 

S time u vezi istaknula je tri aktivnosti: promociju hrvatskog izdanja Strategije VE za ravnopravnost spolova 2018 – 2023, međunarodnu konferenciju „Prekinimo krug neravnopravnosti u sportu“ (Zagreb, 25. listopada 2018.), koju je financirao EPAS, a neposredno je proveli Ured i Središnji državni ured za sport te diseminaciji hrvatskih izdanja publikacija VE na sajmu knjiga Interliber.

Veći dio sastanka provodile su se posljednje konzultacije i intervencije na nacrt Preporuke za prevenciju i borbu protiv seksizma u čemu su najviše sudjelovale zemlje članice VE koje nisu sudjelovale u radu radne skupine. Preporuka će biti usvojena do kraja godine, a budući da je nakon Republike Hrvatske predsjedavanje Odborom ministara Vijeća Europe preuzela Republika Finska, u tome razdoblju, tijekom ožujka će biti organizirana konferencija posvećena navedenoj Preporuci. U razdoblju finskog predsjedavanja posebno mjesto će zauzeti područje borbe protiv radikalizacije mladih, zatim će se obraditi i tema borbe protiv zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja zastupnica i zaposlenica u EU parlamentu, kao i tema borbe protiv nasilja i perspektive Romkinja. Ono čemu će Finska posvetiti posebnu pažnju tijekom predsjedanja je problematika umjetne inteligencije, a bit će predstavljeni i pojedini projekti koji će definirati algoritme koji su uzrok seksizma u cyber prostoru.

Budući da u siječnju Rumunjska započinje predsjedavanje Vijećem Europske unije (siječanj – lipanj 2019.), predstavnica Rumunjske je obavijestila o predstojećim aktivnostima. Tako je za veljaču planiran sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije (HLG) i konferencija iz područja ravnopravnosti spolova, a u lipnju se planira konferencija na temu Istanbulske konvencije.

Posebno ističemo kako je Liri Kopaci, izvršna tajnica GREVIO-a, u sklopu predstavljanja najnovijih informacija vezanim uz područje Istanbulske konvencije posebno istaknula Republiku Hrvatsku kao pozitivan primjer u procesu ratifikacije Konvencije. Također, najavljen je i sastanak koji će se održati u svibnju u Strasbourgu, koji se saziva na inicijativu Dubravke Šimonović, posebne izvjestiteljice UN za nasilje nad ženama, a na kojem će se raspravljati o međunarodnim i regionalnim mehanizmima za borbu protiv nasilja nad ženama.
Na sastanku je predstavljen rad više komisija koje djeluju u VE. Ta predstavljanja imala su za cilj pokazati inicijativu VE za uvođenje rodno osviještene politike kroz rad svih sektorskih, zasebnih komisija VE.
 

 

Pisane vijesti