Održan prvi sastanak Odbora država Stranaka Istanbulske konvencije

Odbor država Stranaka Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulske konvencije održao je svoj prvi sastanak 4. svibnja ove godine u Strasbourgu.

Na navedenom su sastanku izabrani predsjednik Odbora - g. Erdogan Şerif Işcan te potpredsjednik - g. Rudolf Lennkh i potpredsjednica Odbora - gđa Jocelyne Caballero, usvojen je pravilnik o radu te je izabrano prvih deset članova/ica međunarodnog nadzornog mehanizma - Skupine stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (The Group of experts on action against violence against women and domestic violence - GREVIO) koja će nadzirati provedbu Konvencije na nacionalnoj razini. U članstvo GREVIO-a izabrane su: gđa Feride Acar (Turska), gđa Biljana Branković (Srbija), gđa Francoise Brié (Francuska), gđa Helena Maria Carvallho Martins Leitao (Portugal), gđa Gemma Gallego (Španjolska), gđa Simona Lanzoni (Italija), gđa Rosa Logar (Austrija), gđa Iris Luarasi (Albanija), gđa Marceline Naudi (Malta), te gđa Vesna Ratković (Crna Gora). Mandat GREVIO-a traje četiri godine, a prvi sastanak Odbora predviđen je za jesen ove godine.

Podsjećamo, Istanbulsku konvenciju je donio Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u travnju 2011. godine, te je ona otvorena za potpisivanje na 121. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe održanom u Istanbulu u svibnju iste godine. Konvencija je stupila je na snagu 1. kolovoza 2014. godine, ratifikacijom desete zemlje članice Vijeća Europe - Andorre. Kao 27. država članica Vijeća Europe Hrvatska je u siječnju 2013. godine potpisala navedenu Konvenciju pridruživši se tako ostalim državama u spremnosti za daljnje unaprjeđenje sustava sprečavanja i borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Konvencija je međunarodni je ugovor i predstavlja sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, u vrijeme rata – oružanih sukoba i u miru.  Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja. Svrha Konvencije je: pridonijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena; zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji; izraditi sveobuhvatni okvir, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; pružiti potporu i pomoć organizacijama i tijelima nadležnim za provedbu zakona učinkovitom suradnjom radi usvajanja sveobuhvatnog pristupa suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; te promicati međunarodnu suradnju radi suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ured za ravnopravnost spolova preveo je na hrvatski jezik i tiskao u nakladi od 8000 primjeraka Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja je dostupna za preuzimanje u elektronskom obliku ovdje.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja