Održan treći okrugli stol „Postani i ti, djevojka IT“

Slika /slike/postani i ti djevojka IT 2023..PNG

Povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u održan je okrugli stol „Postani i ti, djevojka IT“ Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD).

Na okruglom stolu koji je održan virtualno sudjelovalo je pet govornica koje su učenicama prezentirale svoja iskustva u STE(A)M-u kako bi ih potaknule na STE(A)M obrazovanje i zaposlenje u IKT-u.

Gošće okruglog stola bile su: Ana-Marija Petric, voditeljica odjela za istraživanja u Legit Software, Nataša Kapov, članica uprave u tvrtki Lemax, Paula Štancl, bioinformatičarka s Biološkog odsjeka PMF-a, Petra Kvočić informatičarka na Sveučilišnog računskog centra, Antonija Kranjčina, dizajnerica video igara u OUTFiT7 te Lea Perić, osnivačica „startup„ tvrtke Xoink.

Spomenuto je i da je Republike Hrvatska potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu kojom se SDURDD i Ured za ravnopravnost spolova zadužilo za provedbu Deklaracije.

Predstavnik Ureda informirao je prisutne da je provedba Deklaracije osigurana Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova, za razdoblje do 2024. godine, mjerom 4.2. „ Provoditi Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu“, a nositelj provedbe mjere je SDURDD. Također, informirao je o postojećoj statistici vezanoj uz upis srednjih škola i STEM područja koja se može naći na web stranici Ureda te o mjeri 4.1. „Motivirati i poticati učenice i učenike da buduće obrazovne puteve i profesionalna usmjerenja odabiru neopterećeni spolnim stereotipima“, čiju provedbu nosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i Agencija za odgoj i obrazovanje.
 

Pisane vijesti