Održana 1. sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj

Slika /arhiva/images/DSC_4851.jpg

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin, u svojstvu članice,  sudjelovala je 3. srpnja na 1. sjednici Nacionalnog vijeća za održivi razvoj pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, a koja je organizirana s ciljem usvajanja Dobrovoljnog nacionalnog pregleda o provedbi Ciljeva održivog razvoja Razvojne agende UN-a do 2030. godine. 

Članovima Nacionalnog vijeća uvodno se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, nakon čega je predstavljen Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi Ciljeva održivog razvoja.
Izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovat će na zasjedanju Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini (High Level Political Forum – HLPF) koje se održava u New Yorku od 9. do 18. srpnja 2019. godine pod okriljem Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC).
Tema ovogodišnjeg zasjedanja je „Osnaživanje ljudi i osiguravanje inkluzivnosti i ravnopravnosti“. Republika Hrvatska je jedna od 47 članica UN-a koje će predstaviti svoje Dobrovoljne nacionalne preglede o provedbi Ciljeva održivog razvoja Razvojne agende UN-a do 2030 godine.
Dobrovoljni nacionalni pregled sadrži 17 ciljeva od kojih se cilj broj 5. odnosi na postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje svih žena i djevojčica.

Političkom forumu na visokoj razini (HLPF) prethodio je tijekom svibnja 2019. u sjedištu UN-a, sastanak Stručne skupine na kojem su države članice UN-a, stručnjaci, akademska zajednica i drugi dionici dogovorili sadržaj rasprave 74. zasjedanja HLPF-a. Osnovno je pitanje bilo ispunjava li HLPF svoju temeljnu zadaću i imaju li Dobrovoljni nacionalni pregledi svrhu koja im je dodijeljena. Nadalje, tema rasprave odnosila se i na stajalište o tome omogućava li HLPF osvještavanje važnosti Ciljeva održivog razvoja i potvrdu političkog opredjeljenja za njihovu provedbu te ima li i dalje ulogu vezanu za omogućavanje uzajamnog učenja država članica.
 
Više na: https://vlada.gov.hr/vijesti/usvojen-prvi-dobrovoljni-nacionalni-pregled-republike-hrvatske-o-provedbi-ciljeva-odrzivog-razvoja/26297

Pisane vijesti