Održana edukacija “Primjena Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja”

Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala je jednodnevnu edukaciju naziva “Primjena Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja” 28. studenoga, 2014. godine u Zagrebu.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je “Protokol o postupanju o slučaju seksualnog nasilja” 29. studenog 2012. godine na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova. Protokol se smatra jednim od najznačajnijih koraka u osiguravanju standardizirane pomoći i podrške žrtvama seksualnog nasilja, kako prilikom prijavljivanja, tako i procesuiranja seksualnog nasilja.
U cilju osiguranja što kvalitetnije implementacije Protokola, ali i kako bi se pridonijelo mjeri Nacionalne politike za ravnopravnost spolova (za razdoblje od 2011. do 2015.), koja propisuje unaprjeđenje suradnje svih nadležnih tijela i drugih čimbenika koji sudjeluju u otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja, provedena je specijalizirana edukacija stručnog osoblja nadležnih institucija i tijela.

Tema edukacije je bilo upoznavanje s obvezama svake od nadležnih institucija i tijela u slučaju seksualnog nasilja (policija, zdravstvo, pravosudna tijela, centri za socijalnu skrb, odgojno obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva), rad na konkretnim slučajevima, kao i predstojeći izazovi i koraci ka što uspješnijoj implementaciji Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Predavačice jednodnevne edukacije su bile: dr. sc. Maja Mamula, Ženska soba; Branka Žigante Živković, Visoki prekršajni sud; Lana Petö Kujundžić, Županijski sud u Zagrebu; Neda Pavić, Županijsko državno odvjetništvo Zagreb.

Na jednodnevnoj edukaciji sudjelovali/e su mnogi predstavnici/e centara za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnih institucija, zdravstva, pravosudnih tijela, policije, organizacija civilnog društva te drugih državnih institucija.

Održana edukacija je sastavni dio projekta Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske „Moj glas protiv nasilja“/“My voice against violence“ koji financijski podržava Europska unija (u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS). Projekt se odvija u suradnji s dvije partnerske organizacije: Ženska soba – Centar za seksualna prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Preuzeto sa: www.zenskasoba.hr



Stranica