Održana tematska sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/URS slike - 2020/DSC_2767.JPG

Savjetnik u Uredu Marin Živković sudjelovao je na tematskoj sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske održanoj na temu „Mjere aktivne politike zapošljavanja i položaj mladih na tržištu rada“ održanoj u dvorani Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tematska sjednica je održana kako bi se predstavile mjere Aktivne politike zapošljavanja koje će se koristiti u 2020. godini.

Članovima i članicama Savjeta uvodno se obratio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon čega je zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić predstavila mjere aktivne politike zapošljavanja za 2020. te dosadašnje rezultate mjera.
Najznačajnije novine kod predstavljenih mjera su ukidanje Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa – SOR te pojačani fokus na mjeru pripravništva i samozapošljavanja.

Savjetnik Živković je predložio ulaganje većeg napora kako bi se staž ostvaren na SOR-u priznavao i kao radni staž, a ne samo kao radno iskustvo čime bi se izjednačio radni staž mladih s ostatkom  populacije. Predložio je i veći oprez pri odobravanju mjere samozapošljavanja za slučajeve gdje određene kompanije preferiraju poslovni odnos s samozaposlenim obrtnicima kao supstitut za redovni radni odnos, iako po svim drugim karakteristikama bi to trebalo biti tretirano kao radni odnos. U tim slučajevima rizik od bolesti ili nekog drugog razloga koji onemogućuje redovni rad u potpunosti pada na samozaposlenog radnika/cu i njegovu/njezinu mogućnost da to financira. Subvencioniranje takve samozaposlenosti zapravo znači subvencioniranje modela kojim kompanije iskorištavaju atipične oblike rada. Finalno, predložio je i ratifikaciju Konvencije br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada, koju je Međunarodna organizacija rada usvojila na 108. zasjedanju kako bi se dodatno zaštitili od nasilja i uznemiravanja osobe u svijetu rada uključujući i osobe na osposobljavanju, pripravnike, volontere te tražitelje zaposlenja.
Predsjednica Savjeta Tanja Herceg je predložila da se ta točka uvrsti na dnevni red iduće sjednice Savjeta.

Pisane vijesti