Okrugli stol „Suzbijanje rodnih stereotipa u hrvatskoj kinematografiji“

Pula, 17. srpnja 2009., Istarsko narodno kazalište i prva projekcija filma Ane Marije Bokor Lica glumica.

 

Pozivamo vas da u  petak, 17. srpnja 2009. godine u Puli, u Maloj dvorani Istarskog narodnog kazališta, s početkom u 10,00 sati prisustvujete  okruglom stolu Suzbijanje rodnih stereotipa u hrvatskoj kinematografiji u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i uz suradnju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pule.

Ovim okruglim stolom nastavlja se javna rasprava otvorena na prošlogodišnjem okruglom stolu na temu “Vidljivosti žena u hrvatskoj kinematografiji“ održanom u Puli u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova i uz suradnju Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pule i Pula film festivala. U prošlogodišnjoj je raspravi dokumentirana alarmantno niska zastupljenost redateljica u cjelovečernjem igranom filmu, a ujedno je otvoren i problem reprezentacije ženskih likova u realiziranim scenarijima, sa zaključkom da se rasprava o ovoj temi kontinuirano nastavi.

Uz raspravu o stereotipima u hrvatskoj kinematografiji uz uvodno izlaganje filmske kritičarke Dijane Nenadić i sudjelovanje  filmskih djelatnika/ca, nevladinih udruga  i predstavnika  institucija koje skrbe o filmu, ovogodišnji okrugli stol uključuje i promociju publikacije Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji koja predstavlja transkript svih izlaganja sa prošlogodišnjeg okruglog stola, kao i konkretne zaključke koji su na njemu doneseni.
Nakon dugo vremena na prošlogodišnjem natječaju dvije redateljice dobile su potporu za igrani film: Ivona Juka za film Drugi i Biljana Čakić Veselič za Prevoditeljicu.

Nakon okruglog stola bit će prikazana prva ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma Lica glumica autorice Ane-Marije Bokor. Autorica filma, i sama glumica, kroz film u čijem fokusu su četiri glumice različite generacije - Ana Begić, Bojana Gregorić-Vejzović, Doris Šarić-Kukuljica i Marija Sekelez -  prikazuje fenomen žene glumice na našim prostorima, s ciljem da  prikaže kako svojim radom glumice ostavljaju trajan trag u hrvatskoj kulturi i društvu uopće i to na dostojanstven način, a koji proturječi učestalim stereotipima o navedenoj profesiji. Trajanje filma je 65 minuta.


Najave