Okrugli stol „Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji“, Pula, 18. srpnja 2008.

 

U petak, 18. srpnja 2008. godine u Puli, u dvorani Circolo Zajednice Talijana Pula, s početkom u 11,00 sati održat će se okrugli stol pod nazivom Vidljivost žena u hrvatskoj kinematografiji u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i uz suradnju Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Pule i Pula Film Festivala.

Cilj je okruglog stola otvoriti raspravu o temi (ne)vidljivosti žena i nesrazmjernog prisustva ženskog „potpisa“ u glavnoj struji filmske produkcije. Pokušat će se dati odgovori na ključna pitanja potaknuta asimetričnom rodnom podjelom javnog prostora, poput činjenice da su od 1990. do 2007. godine, od ukupno 108 snimljenih dugometražnih igranih filmova, samo šest filmova režirale redateljice. Također će se razmatrati pitanja uloge žena u hrvatskog kinematografiji, obilježja ženskih likova u produkciji cjelovečernjih filmova, te mogućnosti osiguranja veće autorske prisutnosti žena kako bi se ostvarili kreativni i svjetonazorski pomaci unutar hrvatske kinematografije.

Okrugli stol otvorit će mr.sc. Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, a pozdravnim će se slovom nazočnima obratiti Zdenka Višković Vukić, ravnateljica Pula film festivala i Mirjana Galo, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Pule.

Uz uvodna izlaganja dr.sc. Saše Vojković, izvanredne profesorice na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, redateljice i članice umjetničkog vijeća Hrvatskog audiovizualnog centra, Sanje Ravlić, producentice i djelatnice Hrvatskog audiovizualnog centra, te redateljica Dane Budisavljević, Biljane Čakić-Veselič i Vlatke Vorkapić, u radu okruglog stola sudjelovat će i ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan, redatelj Ognjen Sviličić, književnica Slavenka Drakulić, filmski kritičar Nenad Polimac, glumica i akademska slikarica Jagoda Kaloper, sociologinja i književnica Jasenka Kodrnja i feministička kritičarka Slavica Jakobović Fribec, uz učešće cijenjene gošće iz inozemstva gospođe Milene Dravić.

 
 
 


Najave