Položaj žena na tržištu rada povodom Međunarodnog praznika rada

Slika /slike/Naslovnica/gov-spolovi.jpg

Povodom Međunarodnog praznika rada, Državni zavod za statistiku dao je presjek trendova na tržištu rada u posljednjih pet godina, uključujući i odnos žena i muškaraca na tržištu rada.



Prema najnovijim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u mjesecu ožujku, iznosio je 1 597 798, od čega su 747 738 činile žene. U odnosu na ožujak prethodne godine,  zapaža se trend blagog porasta ukupnog broja zaposlenih za 1.2%, kao i broja zaposlenih žena za 1.6% (podaci dostupni na: https://dzs.gov.hr/).U 2022. je najveći udio zaposlenih muškaraca bio zaposlen u sljedećim rodovima zanimanja: Zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji (21,8%), Rukovatelji postrojenjima i strojevima, industrijski proizvođači i sastavljači strojeva (14,4%) te Uslužna i trgovačka zanimanja (13,2%). Najveći udio žena bio je zaposlen u Uslužnim i trgovačkim zanimanjima (26,4%), dok su na drugome i trećemu mjestu bile Znanstvenice, inženjerke i stručnjakinje (23,7%) te Tehničarke i stručne suradnice (14,3%). Nadalje, uspoređujući višegodišnji prosjek (2018.-2022.) u odnosu zaposlenih prema spolu u Republici Hrvatskoj nema značajnije promjene te on iznosi 53,8% muškarci, te 46,2% žene. 

Detaljnu analizu o kretanjima na tržištu rada možete pročitati u analizi Državnog zavoda za statistiku objavljenoj povodom Međunarodnog praznika rada na njihovim službenima stranicama.

Pisane vijesti