Predstavljena kampanja "Trkom u EU - što nas čeka sutra?"

Žene još uvijek u lošijem položaju nego muškarci

Participacija žena u tijelima odlučivanja još je uvijek niska, a od ukupno 338 kandidata u 8. izbornoj jedinici, na listama se nalazi 108 žena. U Istri nakon rođenja djeteta na porodiljnom dopustu godišnje ostaje svega pet posto očeva, a manje od 10 posto koristi bolovanje za djecu.Odbor za ravnopravnost spolova - u praksi su žene još uvijek u lošijem položaju nego muškarci.


PULA - Glačanje, pranje rublja i kuhanje još su uvijek prvenstveno ženski poslovi. U Hrvatskoj te neplaćene poslove svakodnevno obavlja 85 posto žena, muškarci rijetko odlaze na bolovanje kada im je dijete bolesno, a na 35 tisuća muškaraca svega njih dvojica nakon rođenja djeteta ostaju kod kuće. Participacija žena u tijelima odlučivanja još je niska, a od ukupno 338 kandidata u 8. izbornoj jedinici na listama se nalazi 108 žena. U Istri nakon rođenja djeteta na porodiljnom dopustu godišnje ostaje svega pet posto očeva, a niti 10 posto ih ne koristi bolovanje za djecu.

Ovo je tek dio podataka koje su jučer na okruglom stolu o ravnopravnosti spolova i izazovima Europske unije iznijele predstavnice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, udruge B.a.B.e. i predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Pulskim srednjoškolcima i predstavnicima udruga predstavljeni su rezultati istraživanja kampanje »Trkom u EU - što nas čeka sutra?«. Kampanju je provela nevladina udruga B.a.B.e. u suradnji s Vladinim Uredom za ravnopravnost spolova te povjerenstvima za ravnopravnost spolova Istarske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da su mladi veliki euroskeptici. Kako je rekla koordinatorica B.a.B.a. Sanja Sarnavka, imaju negativan stav prema ulasku u Uniju, iako ih čak 50 posto misli da se u Hrvatskoj živi lošije nego u zemljama EU-a. Voditeljica istraživanja Suzana Kunac naglasila je da čak 80 posto hrvatskih građana smatra da veliki problem predstavljaju i pravo na pravedno suđenje te poljuljana prava osoba s invaliditetom.

Istaknula je da Hrvatska treba uvažiti preporuke Europske unije prema kojima bi muškarci trebali intenzivnije obavljati kućanske poslove te se više angažirali oko brige za djecu, navodeći pritom skandinavske zemlje kao dobar primjer. Smatra da je Hrvatska u zakonskom smislu mnogo učinila, no u praksi su žene još uvijek u lošijem položaju nego muškarci.

Helena Štimac Radin ističe da je u prošlom sazivu Hrvatskog sabora bilo 22 posto zastupnica, dok je u većini skandinavskih zemalja podjednako zastupnika i zastupnica. Prema njenim riječima, u Hrvatskoj treba aktivno provoditi politiku jednakih mogućnosti. Navodi primjer finskog parlamenta gdje su žene u većini, te čine 60 posto zastupnika.


Pisane vijesti