Predstavljena poštanska marka za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

ZAGREB, 21. rujna 2007. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predstavila dobrovoljnu doplatnu poštansku marku i potpisala ugovor o njezinoj prodaji s predsjednikom Uprave Hrvatske pošte Jakovom Krešićem.

Vlada je priopćila da je izdavanje dobrovoljne doplatne poštanske marke, koja će se prodavati od 22. rujna do 25. studenoga 2007. godine, potaknulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s ciljem prikupljanja financijskih sredstava koja će se donirati skloništima za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Potpredsjednica Kosor pozvala je sve građane da kupe ovu poštansku marku, nominalne vrijednosti 1,15 kuna, i tako financijski pomognu radu skloništa, izrazivši nadu da će prodaja marke dodatno pridonijeti i senzibilizaciji javnosti za problem nasilja nad ženama i borbe protiv njega.

Napomenula je kako se i ova akcija provodi u sklopu Nacionalne kampanje Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama, podsjetivši kako su se u kampanju, sukladno preporukama Vijeća Europe, do sada uključili predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader, saborski zastupnici, predsjednici i suci Ustavnog suda, Vrhovnog suda te Upravnog suda, kao i hrvatski nogometaši.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Jakov Krešić također je izrazio zadovoljstvo što će se prodajom poštanske marke pomoći radu skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, napomenuvši kako će pošte prodaju obaviti bez naknade.

Potpredsjednica Kosor predstavila je izmijenjeni i dopunjeni Adresar ustanova, organizacija i drugih institucija koje pružaju pomoć, potporu i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji za ovu godinu, koji je izdalo njezino ministarstvo.

Podsjetila je kako je Vlada, kroz njezinoi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, financijski pomogla uređenje nove lokacije Autonomne ženske kuće Zagreb koja će uskoro početi s radom.

Napomenula je i kako je Vlada donijela Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te kako se radi i na donošenju nove Nacionalne strategije, a svi predmeti obiteljskog nasilja u sudskim predmetima označeni su kao žurni.



Pisane vijesti