Predstavljene europske smjernice o uravnoteženoj zastupljenosti spolova

HINA - Vladin Ured za ravnopravnost spolova predstavio je  preporuku Odbora ministara država članica Vijeća Europe o uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, po kojoj zastupljenost nekog spola u bilo kojem političkom ili javnom tijelu ne bi smjela biti manja od 40 posto.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin istaknula je kako su europske smjernice tiskane upravo u predizborno vrijeme kada se formiraju izborne liste političkih stranaka, iako se stranački predstavnici danas nisu odazvali na njihovo predstavljanje.

Podsjetila je na trajnu podzastupljenost žena u Hrvatskom saboru gdje ih je u posljednja dva mandata bilo 22 posto, što je nešto ispod prosjeka zemlja članica EU i država kandidata, koji iznosi 23 posto.

"Očekujemo da taj postotak nakon izbora naraste, jer ako padne bit će to ozbiljan demokratski nazadak", rekla je Štimac Radin.

Smjernice preporučuju da ni jednog spola u nekom javnom tijelu ne bi trebalo biti manje od 40 posto, dok hrvatski Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje da su stranke dužne voditi računa o uravnoteženoj ravnopravnosti na izbornim listama ali ne propisuje u kojem postotku, istaknula je Radin.

Članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vesna Kesić istaknula je važnu ulogu medija kod kojih teme o ravnopravnoj rodnoj zastupljenosti u izbornom procesu ne dolaze do izražaja.

Mediji, koji su presudni u formiranju političke kulture, zainteresirani su za obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama ali malo se piše i zna o političkoj zastupljenosti žena, rekla je Kesić.

Dekanica Fakulteta političkih znanosti prof. Smiljana Leinert-Novosel smatra da su smjernice dobrodošao pozitivni signal, ali unatoč tome situacija sa zastupljenošću žena na izbornim listama neće biti sjajna.

 
 
 


Pisane vijesti