Predstavljeni rezultati istraživanja „Identifikacija standarda diskriminacije žena pri zapošljavanju“

U Novinarskom domu u Zagrebu su u srijedu, 12. prosinca 2007. godine, predstavljeni rezultati istraživanja „Identifikacija standarda diskriminacije žena pri zapošljavanju“.

Istraživanje su predstavili mr.sc. Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, g-đa Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te dr.sc. Branka Galić i dr.sc. Krunoslav Nikodem s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanje je dovršeno u listopadu 2007. godine na uzorku od 1.017 žena, a proveo ga je Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Odsjekom za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, te predstavlja prvo znanstveno istraživanje u Hrvatskoj napravljeno na temu diskriminacije prilikom traženja zaposlenja.

Istraživanje je realizirano temeljem obveze provedbe "Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010." čiji je cilj smanjivanje  nezaposlenosti žena i uklanjanje svih oblika njihove diskriminacije na tržištu rada. Na temelju rezultata, Vladin Ured će osnovati radnu skupinu za izradu Kodeksa za poslodavce koji bi trebao suzbiti diskriminaciju žena pri zapošljavanju.


Pisane vijesti