Predstavnik Ureda na sastanku Savjetodavnog odbora EK za jednake mogućnosti žena i muškaraca

Slika /slike/Tematske fotografije/shutterstock_110315702.jpg

Dana 7. prosinca 2023. godine održan je redovan sastanak Savjetodavnog odbora Europske komisije za jednake mogućnosti za žene i muškarce, a ispred Ureda za ravnopravnost spolova sastanku je u Bruxellesu prisustvovao zamjenik članice Savjetodavnog odbora.

Na redovnoj točki koja se tiče napretka na razini EU u području ravnopravnosti spolova od posljednjeg sastanka Savjetodavnog odbora raspravljalo se o nacrtu Mišljenja Savjetodavnog odbora o suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja i obiteljskog nasilja te o nacrtu Mišljenja o implementaciji principa jednakih plaća između žena i muškaraca za isti rad ili rad iste vrijednosti, vezanom uz nedavno usvojenu Direktivu o transparentnosti plaća. Na sastanku je održana i prezentacija izvješća „Nasilje kod poroda u EU. Situacijska analiza i policy preporuke“.

Vezano uz program rada za 2024. godinu Savjetodavni odbor će izraditi Mišljenje o provedbi Strategije rodne ravnopravnosti Europske komisije 2020.-2025. te Mišljenje o rodnoj ravnopravnosti i zdravlju. Oba Mišljenja smatraju se iznimno relevantna za budući razvoj politika rodne ravnopravnosti na razini EU.

Na kraju sastanka prezentirana su održana događanja i postignuti rezultati provodom španjolskog predsjedanja Vijećem EU iz područja ravnopravnosti spolova te su članovi i članice Savjetodavnog odbora upoznati s radnom verzijom programa belgijskog predsjedanja Vijećem koje počinje s početkom 2024. godine, a čiji je jedan od prioriteta i ravnopravnost spolova.

Pisane vijesti