Predstavnik Ureda sudjelovao na radionici uspostavljanja suradnje protiv odbijanja rodne i LGBTIQ ravnopravnosti te seksualnih i reproduktivnih prava

Slika /slike/Naslovnice fotografije, logo i baneri - razno 2023/Untitled design (11).png

Radionica je održana u srijedu, 3. svibnja 2023. godine u Hagu, u organizaciji nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti.

Glavni cilj radionice bio je osnaživanje i osiguravanje kapaciteta državnih službenika za nastavak međunarodnih napora u promicanju rodne ravnopravnosti, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava te ravnopravnosti LGBTIQ osoba u kontekstu sve jačeg pritiska na osiguranju ljudskih prava.
 
Uvodno, prije početka radnog dijela radionice, okupljenima se obratila Esther van Dijk, ravnateljica za rodnu i LGBTIQ ravnopravnost unutar Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti.
 
Teme radionice bile su upoznavanje s agendom, narativima i načinima financiranja ekstremističkih pokreta kojima je cilj mobilizacija europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja te učenje kako se učinkovito suprotstaviti takvih pokušajima mobilizacije kroz komunikaciju i kreiranje narativa za obranu ljudskih prava.
 
Predavači/ce na radionici bili su: Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, Gulia Giacometti, Viša savjetnica za zagovaranje u Sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, Christiane Rossbach, voditeljica tima za komunikacije u EIGE-u te Israel Butler, direktor za narativ i okvir narativa (tzv. framing) u organizaciji Civil Liberties Union for Europe“.
 
Sudionici radionice bili su predstavnici nizozemskih tijela državne uprave te, uz predstavnika Hrvatske, predstavnici država članica: Irske, Francuske, Njemačke, Finske, Danske, Belgije i Španjolske te predstavnici EIGE-a, Vijeća Europe i nevladinih organizacija.

Pisane vijesti