Predstojnica Ureda na Međunarodnoj konferenciji o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

Pod pokroviteljstvom ministra za ljudska prava i manjine Republike Češke, a u sklopu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, 27. svibnja 2009. održava se u Pragu jednodnevna Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa.

Hrvatsku delegaciju predvodit će predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin, a u sastavu nacionalne delegacije je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gđa. Gordana Lukač Koritnik.

Konferencija je namijenjena državama članicama EU, a njen cilj je intenziviranje razmjene iskustava o inovativnim postupcima,  instrumentima i načinima kojima se postižu pozitivne promjene u javnom mnijenju  europskog prostora polazeći od stajališta da  na razini EU, osnovne prepreke koje uskraćuju muškarcima i ženama slobodu izbora i slobodu odlučivanja o svojim životima  nisu  zakonski propisi  već predrasude i stereotipi. Predrasude se ne mogu prevladati  samo promjenama u zakonskim odredbama već  prvenstveno osvještavanjem javnosti, obrazovanjem i informativnim kampanjama .Očekuje se da ova jednodnevna konferencija okupi 150 sudionika/ca u čijoj nadležnosti su pitanja jednakih mogućnosti za žene i muškarce.


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja