Predstojnica Ureda na obilježavanju Međunarodnog dana seoskih žena

U mirnom okruženju imbriovečkog vinorodnog brežuljka Pustike, u odsutnosti buke, očuvanom okolišu, uz domaće specijalitete i u ugodnom društvu svestranih, pjesnički i glazbeno nadarenih domaćica i domaćina, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana seoskih žena, 15. listopada, obilježenog predstavljanjem kreativnosti seoskih žena Varaždinske županije, u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije tom je prigodom uručilo priznanja za poseban doprinos očuvanju kulturne i prirodne baštine najstarijoj čipkarici Ani Čretni iz Lepoglave, za očuvanje izvornog čipkarstva i čipkarske tradicije u okviru Čipkarskog društva Danica Bresler i Ivanki Crnko iz Imbriovca za očuvanje okoliša i tradicijskih vrijednosti ruralnog područja, prilagođenog ujedno europskim i svjetskim standardima očuvanja okoliša.
 
Ana Čretni i Ivanka Crnko nominirane su ove godine i na natječaju Vrhovne svjetske ženske fondacije (WWSF), za međunarodnu „Nagradu za žensku kreativnost u ruralnom životu“ koju WWSF već dugi niz godina uručuje ženama i ženskim udrugama diljem svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i odanost u poboljšanju kvalitete života u ruralnim područjima.
 
Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin predstavila je novu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. - 2010., istaknuvši posebno Vladine mjere za poboljšanje života žena u ruralnim područjima. Jedna od brojnih mjera Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. – 2010. upravo je obilježavanje Međunarodnog dana seoskih žena s ciljem upoznavanja javnosti s doprinosom žena održivom razvoju ruralnog područja i promicanju kulturnih i tradicijskih vrijednosti sela.
           
Kako je istakla predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vlasta Cindrić, žene u ruralnim područjima igraju važnu ulogu u proizvodnji hrane, razvoju, stabilnosti, čuvanju tradicijske baštine i vitalni su dio ruralnih zajednica. „No, unatoč tome, status žena i njihov doprinos u društvu ostaje nezapažen. Stoga su ovakve prezentacije, koje bi trebale postati tradicionalne, bitne za upoznavanje šire javnosti s projektima koji doprinose poboljšanju kvalitete života”, rekla je Vlasta Cindrić.
 
U ime grada Lepoglave skup je pozdravio i gradonačelnik Marijan Škvarić.
 
Osim dobitnica priznanja, svoj rad su povodom Međunarodnog dana seoskih žena predstavile i Ženska udruga Preslica iz Sračinca, koja čuva stari vez, stare zanate i starinsku pjesmu te Pokret prijatelja prirode Lijepa naša, ogranak Vidovec, koji spašava vidovečke tunjice, štumbleke, nošnje i pučku graditeljsku baštinu.
 



Pisane vijesti