Predstojnica Ureda na Simpoziju „Žene i sigurnost“

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovat će na simpoziju „Žene i sigurnost“ koji će se, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, održati 27. travnja 2010. godine u hotelu Westin u Zagrebu, u okviru hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom.

Američko-jadranska povelja je potpisana 2003. godine između SAD-a te Hrvatske, Albanije i Makedonije u svrhu pripreme zemalja regije za članstvo u NATO-u, a u 2008. godini je proširena Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom. Povelja je prvotno bila zamišljena kao jedan od instrumenata sigurnosne stabilizacije jugoistoka Europe, no do danas je prerasla u regionalni formu puno šire dimenzije o čemu svjedoči i organizacija ovog simpozija.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac RadinNamjera je simpozija naglasiti važnu ulogu koju žene regije imaju na području sigurnosti u procesu donošenja odluka, sprječavanju konflikata, održavanju mira te post-konfliktnoj rekonstrukciji. Cilj simpozija je kroz otvorenu diskusiju utvrditi najbolju praksu u tom području, istovremeno iznalazeći načine za jačom uključenosti uloge žena u izgradnji mira.

Na simpoziju će se također obilježiti deseta godišnjica Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 „Žene, mir i sigurnost“ koja predstavlja temeljni dokument o utjecaju i posljedicama koje rat ostavlja na ženama, ali i o doprinosu žena održivom miru.

Simpozij je zamišljen kao multidisciplinarna platforma za raspravu o sigurnosnim izazovima regije Jugoistočne Europe, na kojoj će se okupiti panelisti i gosti iz vladinih i diplomatskih, vojnih, znanstvenih i nevladinih krugova iz Hrvatske, SAD-a, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja