Predstojnica Ureda na UNESCO-vom Forumu o rodnoj ravnopravnosti

Na temelju poziva Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjeluje na UNESCO-vom Forumu o rodnoj ravnopravnosti: „Rodna ravnopravnost: poveznica koja nedostaje? – promišljanje o međunarodno usuglašenim Milenijskim ciljevima razvoja i nakon 2015. godine“ koji se održava u Ateni od 9. do 11. rujna.

Forum organizira UNESCO u suradnji s Grčkim povjerenstvom za UNESCO,  a uz Irinu Bokovu, glavnu direktoricu UNESCO-a i Melanne Verveer,  veleposlanicu i čelnicu Ureda za ženska pitanja SAD-a, u radu Foruma sudjeluju visoki dužnosnici UN-a i zemalja sudionica, stručnjaci/inje za pitanja ravnopravnosti spolova, predstavnici/e civilnog društva, poslovnog sektora i akademske zajednice.

Cilj ovog skupa je potaknuti nova promišljanja o ulozi žena u razvoju i osvijestiti njihova prava,  postignuća  i potencijale koji se, u cilju općeg boljitka,  moraju utkati u političke stavove  kao i u  ekonomske, kulturne i socijalne politike svih država. Uoči sastanka na vrhu Generalne skupštine UN-a,  u rujnu ove godine, na kojem će se raspravljati o napretku u postizanju Milenijskih ciljeva razvoja, namjera je UNESCO-a ukazati na mogućnost da ravnopravnost spolova ima značaj poveznice u tumačenju odnosa između koncepta mira i koncepta razvoja.

Forum je podijeljen na četiri panelne rasprave:

  • Strateška uloga rodne ravnopravnosti u razvoju
  • Od nasilja nad ženama do ženskog vodstva u promicanju mira
  • Rasprava o ulozi roda u izazovima okoliša
  • UNESCO-va uloga u promicanju promjena u području obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacija


Stav je UNESCO-a da u „Međunarodnoj godini uzajamnog približavanja različitih kultura“ treba ojačati odnos između ravnopravnosti spolova i kulturološke raznolikosti s ciljem izgradnje naprednih, pluralističkih društava.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja