Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Povjerenstvo za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima sastalo se s vodstvom HRT-a

Na poziv Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH 29. studenog 2007. godine održan je sastanak predstojnice Ureda mr.sc. Helene Štimac Radin i  predsjednice i članica  Povjerenstva za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima, gđe Sniježane Matejčić, Vesne Roller i Irene Sarta s glavnim ravnateljem HRT-a g. Vanjom Sutlićem, direktorom programa HTV-a, g. Domagojem Burićem, glavnom urednicom Informativnog programa HTV-a, gđom Hloverkom Novak Srzić, direktorom programa Hrvatskog radija, g. Duškom Radićem, te s glavnim urednikom Informativnog programa Hrvatskog radija, g. Vladimirom Kumbrija u prostorijama Hrvatske radiotelevizije.


Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo dosadašnjim načinom promicanja politike ravnopravnosti spolova u HRT-u te je od vodstva HRT-a zatražena provedba odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o medijima i drugih zakonskih propisa, kao i provedba mjera iz Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., s obzirom na obvezu uvođenja rodno osjetljive politike u medije, gdje je HRT, kao javna ustanova, naveden kao jedan od nositelja provedbe.

Zatražena je također i dosljedna primjena Plana djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj radioteleviziji u kojemu se HRT obvezao na promicanje razvoja svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca kroz programski sadržaj kao i na praćenje aktivnosti i akcija vezanih za ravnopravnost spolova koje poduzimaju vladine i nevladine organizacije i udruge.

Predsjednica Povjerenstva gđa Snježana Matejčić izvijestila je vodstvo HRT-a o primjedbama Povjerenstva temeljem sustavnog praćenja odabranih informativnih i zabavnih programa HRT-a, uključivši i tijek predizborne kampanje, a upozoreno je i na potrebu uvođenja rodno osjetljivog jezika kao jednog od važnog kriterija promicanja ravnopravnosti spolova. Vodstvo HRT-a iskazalo je interes za, programsko i kadrovsko unaprjeđivanje provedbe načela ravnopravnosti spolova te je dogovorena daljnja konkretnija zajednička dugoročna suradnja u svrhu pojačanog senzibiliziranja javnosti i provedbe svih obvezujućih zakonskih i drugih propisa.
 



Pisane vijesti