Preminula Jasenka Kodrnja

Nakon duge i teške bolesti preminula je Jasenka Kodrnja, spisateljica, istraživačica, feministkinja i suradnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH. Jasenka Kodrnja rođena je 1946. godine u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1971. diplomirala je sociologiju i filozofiju. Od 1973. do 1975. godine pohađa poslijediplomski studij antropologije u Beogradu, a akademske godine 1979/80. koristi stipendiju francuske vlade pri Ecole des hautes etudes u Parizu. Doktorirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Od 1980. bila je članica sekcije "Žena i društvo",  a od 1988. do 1996. aktivistica je "SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja". Bila je članica Hrvatskoga sociološkoga društva (HSD), Hrvatskoga filozofskoga društva te Hrvatskoga društva pisaca (HDP). U Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu bila je zaposlena je u zvanju više znanstvene suradnice. Prva uvodi nastavni kolegij Studija roda na Sveučilištu u Zagrebu i u Hrvatskoj, a 2002. na Hrvatskim studijima uz navedeni predmet predaje i dva kolegija: Uvod u studije roda i Metodiku nastave sociologije. Bila je i urednica  biblioteke "Znanost i društvo" Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i članica uredništva časopisa istoga Instituta.
Pisala je znanstvene, stručne i novinske članke, prozu i poeziju. Navodimo neke od njenih radova:

Umjetnik u društvenome kontekstu, 1985. , Nimfe, Muze, Eurinome – društveni položaj umjetnice, 2001. , Romantičarn(e)a, 1990., (roman) , Zagreb je ženskoga spola, 2002. (poezija) , Trinaest razloga za šutnju, 2006. (priče)
Najbolje hrvatske priče, 2006., priredio Miljenko Jergović, (uvrštena priča J. Kodrnje Stočarka) , Zabreg - Antologija suvremenog hrvatskog pjesništva o Zagrebu, 1996., priredio Vinko Brešić , Autobiografski Zagreb - Antologija suvremenog hrvatskog pjesništva, 1999., časopis Zrcalo, uredio Vinko Brešić, Filozofija i rod (ur. Bosanac, Jurić, Kodrnja), 2005. te Rodno/spolno obilježavanje prostora i vremena u Hrvatskoj (ur. Kodrnja), 2006.

 



Pisane vijesti