Priopćenje Državnog izbornog povjerenstva

o zastupljenosti žena i muškaraca na kandidacijskim listama u I.-XI. Izbornoj jedinici /članak 21.a Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor/

Člankom 21.a Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine, broj 66/15 – pročišćeni tekst i 104/15. – Odluka i Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj: U-I-1397/2015 od 14. rujna 2015.), propisano je da su prilikom predlaganja stranačkih i neovisnih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, predlagatelji lista dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama. Lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u skladu je s tim načelima ako je na listi najmanje 40% pripadnika svakog spola.

Navedena odredba odnosi se na predlaganje stranačkih i neovisnih lista u I.-XI. izbornoj jedinici.

Člankom 12. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova („Narodne novine“, broj 82/08, 138/12 – Odluka o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 15. stavka 2. Zakona) propisano je da će se provođenjem posebnih mjera promicati ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, uključijući javne službe te postupno povećavati uključivanje podzastupljenog spola tako da njegova zastupljenost dosegne razinu njegovog udjela u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske.

U smislu članka 15. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova, postupno povećanje podzastupljenog spola mora se postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu toga Zakona.

S obzirom da je Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kao zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, lex specialis u odnosu na Zakon o ravnopravnosti spolova, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske upozorava da se zastupljenost pripadnika oba spola u visini od 40% na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati 8. studenog 2015.

Iako je Odlukom i rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj:U-I-1397/2015 od 24. rujna 2015. ukinut je dio članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine“, broj 19/15) kojim je propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40% pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud Republike Hrvatske je u obrazloženju navedene Odluke naglasio da: „iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji „izbornih lista“ kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000,00 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Zato, one stranačke i neovisne liste na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima ne bude zastupljeno 40% pripadnika oba spola, podliježu prekršajnoj odgovornosti na temelju članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova sa zapriječenom kaznom u visini od 50.000,00 kuna.


Priopćenje


Preuzeto sa www.izbori.hr



Pisane vijesti