Promocija Europske strategije za postizanje ravnopravnosti spolova

U prostorijama Osnovne škole Tenja danas se u 18 sati održava okrugli stol u povodu svjetske kampanje pod nazivom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Glavna rasprava će biti vođena u povodu nove Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova.

Putokaze su predstavile/i predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin, predstavnica Grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e. mr.sc. Suzana Kunac, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert i potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin naglasila je da će europski "Putokazi ka ravnopravnosti" pridonijeti provedbi naše Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006 - 2010., predstavljene prije dva mjeseca. Posebno je zahvalila na suradnji nevladinoj udruzi B.a.B.e. čija je predstavnica Suzana Kunac ocijenila da Hrvatska i EU dijele slične probleme vezane za ravnopravnost spolova, pa tako i ciljeve koje žele postići. "To su: jednaka ekonomska neovisnost za žene i muškarce, usklađivanje poslovnog i privatnog života, jednaka zastupljenost na mjestima odlučivanja, ukidanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja, ukidanje rodnih stereotipa i promoviranje rodne ravnopravnosti", rekla je Kunac.
 
"EU je dala dobar putokaz i toga se trebamo držati", istakla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
 
Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert je podržao nastojanja da kroz pregovore o zapošljavanju, socijalnoj politici i pravosuđu Hrvatska postigne što više u pitanju ravnopravnosti spolova.

 

 



Stranica