Promocija nepravedno prešućivanih Zagrepčanki

»Ženski vodič kroz Zagreb« kontinuirani je istraživačko-umjetnički projekt, predstavljen po prvi puta na Urban Festivalu 2002., a odvija se u nekoliko povezanih i isprepletenih aktivnosti - ulične akcije potpisivanja peticije i javno zagovaranje za trajno obilježavanje sjećanja na izuzetne žene te promocije knjige o istaknutim Zagrepčankama.
U svojih dosadašnjih pet izdanja, Urban Festival se bavio specifičnom organizacijom i eksperimentiranjem javnim prostorima. Fokus ovogodišnjeg Festivala, koji će se održavati od 7. do 15. rujna, je prezentacija i afirmacija umjetničkih projekata i djelovanja koja otvaraju alternativu postojećoj urbanoj praksi, institucijama i društvenim odnosima, a program će se realizirati u različitim javnim gradskim prostorima.
Festivalu prethodi dvodnevna konferencija »Javni prostor u mijeni«, čiji je cilj pokušaj redefiniranja poimanja javnog prostora na konkretnim primjerima, s naglaskom na nedovoljno razvijenom dijalogu povjesničara umjetnosti, arhitekata, urbanista i umjetnika. Najzanimljivijim se djelom Festivala čini projekt »Ženski vodič kroz Zagreb« Barbare Blasin i Igora Markovića, koji želi izvući iz zaborava žene koje su doprinijele životu i razvoju Zagreba te ishoditi trajno obilježavanje mjesta, gdje su djelovale i živjele nepravedno prešućivane žene.
Zbog toga se, u okviru Urban festivala, organizira velika ulična akcija potpisivanja peticije, koja će se podastrijeti i gradskim vlastima, na dvadesetak mjesta u širem središtu grada, a prisutnima će se dijeliti promotivni materijali o značenju iznimnih povijesnih osoba, kao i smislu akcije. Organizatori za kraj Festivala najavljuju promociju knjige, u kojoj će se, prvi put na jednom mjestu, predstaviti fascinantne i inspirativne biografije žena koje su mijenjale povijest. Inače, »Ženski vodič kroz Zagreb«, kontinuirani je istraživačko-umjetnički projekt, predstavljen na Urban Festivalu 2002. koji se odvija u nekoliko povezanih i isprepletenih aktivnosti - ulične akcije potpisivanja peticija, promocije knjige i javno zagovaranje za trajno obilježavanje sjećanja na izuzetne žene.
Književni klub Booksa organizirat će skupni obilazak značajnih mjesta iz vodiča. Nakon promocije i distribucije knjige, zajedno s partnerskim udrugama Blok i B.a.B.e., zagovarat će se i lobirati za postavljanje trajnih memorijalnih obilježja. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu, Vladin ured za ravnopravnost spolova, Quinna till Quinna.
 
 


Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva