Ravnateljica dala intervju za Radio Istru

Ravnateljica je povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika/ca u Hrvatski sabor, koja se odnosi na neprihvaćanje kandidacijskih lista na kojima nije uključeno najmanje 40% pripadnika/ca jednog spola, dala intervju za Radio Istru, u nedjelju 4. listopada 2015., za emisiju Život žene.

Tom prigodom mr.sc. Helena Štimac Radin je kazala kako se Ured u svom priopćenju za javnost vrlo jasno očitovao i ocijenio odluku Ustavnog suda  teškim udarcem dugogodišnjim zalaganjima za uspostavljanjem rodne ravnoteže u javnom i političkom odlučivanju. Istaknula je da je u Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova 2011. – 2015., ravnopravnost spolova u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu izdvojena kao jedno od prioritetnih područja djelovanja. S obzirom da je Ustavni sud u obrazloženju naveo da je ostvarenje slobode kandidiranja na parlamentarnim izborima jedan od razloga ukidanja odredbe o neprihvaćanju kandidacijskih lista, ravnateljica je podsjetila da su razvoj višestranačkog demokratskog sustava i postizanje ravnopravnosti spolova kompatibilni procesi.

Luxembourg, zemlja predsjedavateljica Vijećem Europske unije, pozvala je članice EU da uvedu posebne mjere, između ostalog i kvote, za postizanje jednake zastupljenosti oba spola u političkom odlučivanju, koje sadrže jasne sankcije za njihovo nepoštivanje. Iz toga je jasno da Vijeće Europske unije poziva da se učini ono što je Republika Hrvatska već učinila, ali je Odlukom Ustavnog suda osporeno.

Ravnateljica Ureda je napomenula kako su ovo trebali biti prvi izbori na kojima su kandidacijske liste koje nisu rodno uravnotežene trebale biti diskvalificirane te se očekivalo dugo priželjkivano povećanje udjela zastupnica u Hrvatskome saboru, pogotovo imajući u vidu činjenicu da od izbora 2000. godine do danas nije postignut napredak u političkoj zastupljenosti žena.

Mr.sc. Helena Štimac Radin naglasila je da je hrvatsko biračko tijelo spremno na izbor više žena u javnom i političkom odlučivanju, što je dokazalo i izborom žene za predsjednicu države te zaključila da bi građani izabirali više žena kada bi one bile ravnomjerno uključene na izborne liste.

Ravnateljica Ureda je pozvala političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje/ice da pokažu veći stupanj demokratske odgovornosti i uvrste najmanje 40% podzastupljenog spola na kandidacijske liste, bez obzira na odluku Ustavnog suda.



Vijesti iz medija | Intervjui i priopćenja