Ravnateljica na međunarodnoj konferenciji „Učinkoviti institucionalni mehanizmi za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena: mapiranje budućnosti 30 godina nakon Pekinga”

Slika /slike/URS Slike 2024 godina/1727350670609.jpg

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na regionalnoj konferenciji „Učinkoviti institucionalni mehanizmi za unaprjeđenje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena: mapiranje budućnosti 30 godina nakon Pekinga”, koja je održana 23. i 24. rujna 2024. u Tirani u Albaniji u organizaciji UN Women i Vlade Republike Albanije

Konferenciju su otvorile ministrica zdravstva i socijalne zaštite Albanije Albana Koçiu i Balén Sanz Luque, regionalna direktorica UN Women za Europu i Centralnu Aziju, te putem video-veze Nyaradzayi Gumbonzvanda, zamjenica izvršnog direktora UN Women za normativnu podršku, sustav UN-a i programske rezultate.

Ravnateljica je bila panelistica u sklopu Panela 3: „Otvorena razmjena s institucionalnim mehanizmima iz cijelog svijeta”. Osim ravnateljice, na panelu su govorile Caterina Bolognese, ravnateljica za rodnu ravnopravnost pri Sektoru za jednaka prava i dostojanstvo Vijeća Europe i Christina Hernández Martín, ravnateljica Ženskog instituta Španjolske, a putem video-veze priključile su se Frances McRae, kanadska zamjenica ministra za žene i rodnu ravnopravnost, dr. sc. Tea Jaliashvili, zamjenica ravnatelja Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, i Carine Joly, savjetnica za vanjske poslove u belgijskom Institutu za jednakost žena i muškaraca. Panel je moderirala Anna Collins-Falk, međunarodna koordinatorica i viša savjetnica u Švedskoj agenciji za rodnu ravnopravnost.

Ravnateljica je istaknula kako je Ured vrlo aktivan kada je u pitanju međunarodna suradnja te je navela da je Ured preveo i promovirao velik broj preporuka i strateških dokumenata Vijeća Europe, kao i drugih dokumenata različitih međunarodnih organizacija. Također je opisala procese koji su prethodili ulasku Hrvatske u Europsku uniju, s naglaskom na značaj ravnopravnosti spolova u procesu pristupanja. Kao primjer bilateralne suradnje navela je twinning projekt koji je proveden u suradnji s Finskom na temu ravnopravnosti spolova na tržištu rada, te druge projekte koje je sufinancirala Europska unija. Također je napomenula da Ured može aplicirati za projekte koji se financiraju iz EU fondova, no za to je potreban puno veći kadrovski kapacitet, s čim su se u raspravi složile gotovo sve sudionice konferencije. Napomenula je i da Ured redovito izrađuje velik broj međunarodnih izvještaja, uključujući i tzv. Peking+30, zbog kojeg se konferencija u Tirani i održavala. Ravnateljica je kao još jedan primjer dobre prakse izdvojila statističke metode prikupljanja podataka u Hrvatskoj, koji su redovito raščlanjeni po spolu.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija o pitanjima vezanima za promjene kaznenog zakonodavstva i femicid te o mogućnostima ostvarivanja stvarne ravnopravnosti spolova i sprečavanja diskriminacije, kao i o drugim temama.

Konferencija u Tirani održana je kao uvod u predstojeću konferenciju UNECE-a „Sastanak u vezi regionalnog pregleda Peking+30” (Beijing+30 Regional Review Meeting), koja će se održati u listopadu u Ženevi. Republika Hrvatska je putem Ureda podnijela Nacionalno izvješće o provedbi Pekinške deklaracije i platforme za djelovanje (Peking+30), koje je dostupno na stranicama UN Women i UNECE-a.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja