Ravnateljica na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnpost spolova Koprivničko-križevačke županije

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je u srijedu 24. rujna na tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Mr.sc Helena Štimac Radin je upoznala sudionike/ce sjednice sa Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Istaknula je da je Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji donio Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u travnju 2011. godine, Republika Hrvatska ju je potpisala 22. siječnja 2013. godine te da ona sadrži standarde za sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja, što podrazumijeva sprečavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije. Vezano za Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja kojeg je u studenom 2012. godine donijela Vlada RH na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova, dok je u rujnu ove godine donijela njegov ažurirani tekst, istaknula je da je osnovni cilj Protokola uvođenje standardiziranog postupka svih nadležnih tijela i institucija u Republici Hrvatskoj prema žrtvama seksualnog nasilja. S obzirom na važnost upoznavanja javnosti i relevantnih ustanova s oba dokumenta Ured za ravnopravnost spolova će ih široko distribuirati svim relevantnim dionicima. Ravnateljica je prisutne upoznala sa projektom „Moj glas protiv nasilja“, sufinanciranog od Europske komisije kojeg Ured provodi u partnerstvu s udrugama Ženska soba - Centar za seksualna prava i CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba. Također je pohvalila rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i brojne provedene aktivnosti.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić je predstavila aktivnosti Povjerenstva usmjerene na prevenciju i rješavanje problematike nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Podsjetila je na kronologiju uspješnog pokretanja županijskog skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kao i na gašenje zbog izmjene zakona. Izdvojila je i neke od inicijativa, koje je Povjerenstvo uputilo nadležnim institucijama, a koje su vezane uz izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Uz članove/ice Povjerenstva za ravnopravnost spolova sjednici su prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal, predstojnica UDU Elizabeta Repić Perković, načelnik PU Koprivničko-križevačke Darko Rep, predsjednica Udruge Hera Marina Švagelj Jažić sa suradnicom, predstavnice CZSS Koprivnica i Križevci, pročelnici/e i djelatnice županijskih Upravnih odjela, kao i predstavnici medija.

Iz medija:

www.kckzz.hr

Podravski list

Glas Podravine

www.udruga-hera.info



Pisane vijesti