Ravnateljica predstavila Preporuku Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv seksizma Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Primorsko – goranske županije

Slika /slike/Povjerenstva 2020/PGŽ 52020.jpg

Ravnateljica Ureda predstavila je danas na 5. sjednici  Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije Preporuku o sprječavanju i borbi protiv seksizma, koju je VE usvojilo u ožujku 2019. godine.

Štimac Radin je predstavila i hrvatsku verziju mrežne stranice #StopSexism, u sklopu koje se nalazi prigodni video klip, a koju je VE kreiralo za svoju kampanju u svrhu promocije Preporuke i borbe protiv seksizma.

Preporuka je odgovor na rastuće i dalekosežne posljedice seksizma u svim dijelovima društva i sadrži prvu međunarodnu pravnu definiciju seksizma. U njoj je istaknuta povezanost svakodnevnih pojava seksizma s nasiljem nad ženama kao dio kontinuuma koji stvara ozračje zastrašivanja, straha, diskriminacije, a koje pogađa uglavnom žene i djevojčice. Ova Preporuka za cilj ima rasvijetliti seksističko ponašanje i navodi konkretne načine kako ga vlade i drugi dionici mogu suzbiti.
 
Ured je ovu Preporuku tiskao u nakladi od 1000 primjeraka i do sada je distribuirao širokom krugu dionika, uključujući saborske zastupnike/ce, tijela državne uprave, županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova, medije, nevladine odrganizacije.  
U nastavku sjednice, zamjenik predsjednice Povjerenstva izvijestio je članove/ice o sudjelovanju na nedavno održanoj EU konferenciji visoke razine „Sudjelovanje žena na tržištu rada  - društvena dobit“, koju je Ured organizirao povodom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Više iz medija: 
https://www.pgz.hr/Arhiva_novosti?newsid=6119
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Pokret-meToo-Prva-medunarodna-definicija-seksizma?meta_refresh=true
https://torpedo.media/zupanijsko-povjerenstvo-za-ravnopravnost-spolova-odrzalo-sjednicu-na-temu-seksizma/
 

Pisane vijesti