Ravnateljica primila prvog tajnika Veleposlanstva Italije

Ravnateljica Ureda, mr.sc. Helena Štimac Radin, sastala se jučer s g. Marcom Salarisom, prvim tajnikom u Veleposlanstvu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj.

Gospodina Salarisa zanimale su najnovije informacije vezane uz  provedbu politika ravnopravnosti spolova u RH kao i Treće izvješće Republike Hrvatske o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koje je hrvatsko izaslanstvo predstavilo pred UN Odborom za ljudska prava u Genevi 23. i 24. ožujka ove godine. Kao članica nacionalnog izaslanstva ravnateljica je g. Salarisa izvijestila o pitanjima, postavljenim od strane Odbora, koja su se odnosila na položaj ruralnih žena, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i provedbu strateških planova za ljudska prava.

Ravnateljica je upoznala gospodina Salarisa s Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, kao i sa pripremama za izradu nove nacionalne strategije. Izvijestila ga je i o nedavno usvojenim izmjenama u hrvatskom izbornom zakonodavstvu prema kojem je u Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor uvrštena odredba o nepravovaljanosti izbornih lista na kojoj neće biti zastupljeno najmanje 40% pripadnika svakog spola sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, što je u Uredu ocijenjeno kao važan korak naprijed.

Marco Salaris i mr.sc. Štimac Radin izmijenili su stajališta i o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, koju je Italija ratificirala prošle godine. Ravnateljica je podsjetila g. Salarisa da je RH potpisala Konvenciju u siječnju 2013. godine, da u Hrvatskoj traje kontinuirana rasprava o potrebi njene ratifikacije te da je Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH istu tiskao u 8000 primjeraka i široko distribuirao nadležnim institucijama i zainteresiranoj javnosti.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja