Ravnateljica Ureda na konferenciji: Snažne žene za snažnu Jadransko-jonsku regiju

Slika /slike/POVJERENSTVA 2023-2024/IMG_20230704_144613.jpg

U sklopu hrvatskog predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonsku inicijativu održana je konferencija: „Snažne žene za snažnu Jadransko-jonsku regiju“, 4. i 5. srpnja u Zagrebu.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin održala je uvodni govor u kojem je naglasila da je konferencija sjajna prilika za razmjenu viđenja, iskustava i dobrih praksi u području ravnopravnosti spolova u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj, državama članicama Jadransko-jonske inicijative.

Ravnateljica je istaknula i donošenje novog Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. te pripadajućeg Akcijskog plana koji je usklađen s EU Strategijom za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025. te s ciljevima održivog razvoja UN-a. Posebno je izdvojena važnost međunarodne suradnje koju Ured provodi, uključujući i regionalnu suradnju.

Zaključno, ravnateljica je istaknula važnost ove konferencije za buduću suradnju država Jadransko-jonske regije s obzirom da se države susreću s istim izazovima koji uključuju nasilje nad ženama, nisku političku participaciju žena, rodne stereotipe i potrebu za unaprjeđenjem položaja žena na tržištu rada.



Dnevnik 2 (HRT 1)

MVEP: Međunarodna konferencija "Strong Women For A Stronger Adriatic-Ionian Region"

 


 

Pisane vijesti