Ravnateljica Ureda na predstavljanju rezultata istraživanja Žene u hrvatskoj politici 2011.

Mr.sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovala je na predstavljanju istraživanja Žene u hrvatskoj politici 2011. koje je održano u srijedu, 5. rujna 2012. u Centru za ženske studije.

Rezultate su predstavile Marjeta Šinko (Fakultet političkih znanosti) i prof. dr. sc. Vlasta Ilišin (Institut za društvena istraživanja) uz moderaciju voditeljice projekta, Jasminke Pešut.

Namjera istraživanja bila je ispitati vrijednosti, percepcije i znanja hrvatskih građana/ki o ženskoj političkoj participaciji te diskriminaciji žena u području javnog i političkog. Rezultati su pokazali kako više od 60 posto ispitanica smatra da su žene u Hrvatskoj diskriminirane i da ne sudjeluju u dovoljnom broju u hrvatskoj politici. 85,4% ispitanika/ca podržavaju primjenu kvota kao posebne mjere koja bi promijenila inače razočaravajući postotak od samo 25% žena u Saboru. Također, većina ispitanika/ca identificirala je medije kao instituciju koja najviše utječe na ulogu žena u društvu.

Istraživanje Žene u hrvatskoj politici dio je projekta AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of women and men, koje Centar za ženske studije provodi u partnerstvu s Central and Eastern Network for Gender Issues i suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz financijsku podršku Europske unije. Istraživanje se provodilo po treći put u razdoblju od 30. studenog do 15. prosinca 2011. godine na nacionalnoj razini na uzorku od 1201 građana/ki.

Opširnije na http://zenajevise.net/



Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva