Ravnateljica Ureda na sastanku Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe

Slika /slike/URS slike - 2018/13042018.jpg

Ravnateljica Štimac Radin sudjelovala je u Strasbourgu, od 11. do 13. travnja, na redovnom 13. sastanku Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (GEC). 

Na Komisiji se raspravljalo o konferenciji koja će se, u okviru predsjedavanja Danske Vijećem Europe, održati početkom svibnja u Kopenhagenu, a na kojoj će se predstaviti nova Strategija za ravnopravnost spolova Vijeća Europe 2018. – 2023.
Najavljeno je donošenje Preporuke Odbora ministara VE za prevenciju i suzbijanje seksizma krajem ove godine, a usvojen je i Plan rada za 2018. i 2019. godinu.

S obzirom da Hrvatska u svibnju preuzima predsjedavanje Vijećem Europe ravnateljica je, uz predstavnicu Danske, izvijestila o aktivnostima koje se u Hrvatskoj planiraju provesti u području ravnopravnosti spolova. Radi se o konferenciji ili skupu stručnjaka o temi rodne ravnoteže u sportu koji će se u organizaciji Proširenog djelomičnog sporazuma o sportu VE (EPAS) i Središnjeg državnog ureda za sport održati u listopadu ili studenom u Zagrebu.
Štimac Radin je upoznala članove/ice GEC-a i s kampanjom „Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima“ koju su nedavno pokrenuli Agencija za elektroničke medije, Ured za ravnopravnost spolova i Hrvatski olimpijski odbor.

Na sastanku Komisije provedene su tri tematske rasprave: o rodnoj ravnopravnosti mladih, rodnom jazu u plaćama i temeljem ranijeg prijedloga ravnateljice, o položaju žena u sportu. O potonjem je održala prezentaciju Gordana Borko, tajnica Komisije za ravnopravnost spolova Hrvatskog olimpijskog odbora. U svom izlaganju, između ostalog, iznijela je i opširne statističke podatke općenito o ženama u sportu i ravnopravnosti spolova u sportu u svijetu i Hrvatskoj, s naglaskom na udio žena u procesima odlučivanja u sportskim institucijama i savezima.

Na sjednici se također raspravljalo i o pitanjima rodne ravnopravnosti u medijima i informatičkom društvu, seksističkom govoru mržnje, pristupu pravdi žena žrtava nasilja, uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca u procesima javnog i političkog odlučivanja, položaju Romkinja, ulozi žena i djece u terorizmu, suradnji s ostalim međunarodnim organizacijama i drugim pitanjima.

Posebno je pozdravljen recentni razvoj u zemljama članicama vezan uz ratifikaciju i primjenu Istanbulske konvencije i najava ravnateljice Štimac Radin o ratifikaciji ove Konvencije u Republici Hrvatskoj.

Prezentacija gđe. Borko, tajnice Komisije za ravnopravnost spolova HOO: Gender Equality in Sport Commission - Croatian Olympic Committee

Iz medija: 

https://sptv.hr/novosti/ravnopravnost-spolova-petogodisnja-strategija-2018-04-18
http://www.hoo.hr/hr/olimpizam/zene-u-sportu/5203-komisija-za-ravnopravnost-spolova-vijeca-europe-usvojila-petogodisnju-strategiju

Pisane vijesti