Ravnateljica Ureda potpisala Sporazum o suradnji na projektu „Glas žena u sportu“

Slika /slike/URS SLIKE 2021/IMG_2600.jpg

U ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine je, u prostorijama hotela Westin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin, potpisala Sporazum o suradnji na projektu „Glas žena u sportu“ zajedno s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Višnjom Ljubičić, predsjednikom Vijeća za elektroničke medije, Josipom Popovcem, glavnim tajnikom Hrvatskog olimpijskog odbora, Sinišom Krajačem, te Ratkom Kovačićem, predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Pokroviteljstvo nad ovim projektom preuzelo je Ministarstvo turizma i sporta.

Radi se o projektu kojim se pokreće kampanja promocije i afirmacije ženskih sportova te edukacija svih dionika u sportu, od upravljačkih razina, preko sudaca, do sportašica i sportaša, o značaju rodne ravnopravnosti u sportu, funkcioniranju na društvenim mrežama te u medijima općenito.
 
U svom pozdravnom govoru, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša istaknuo je dobru dosadašnju suradnju svih potpisnika Sporazuma te upoznao nazočne s odlukom Europskog olimpijskog odbora da u svom izvršnom odboru uvede rodnu kvotu od 50%. Naglasio je kako tim pravcem namjerava ići i Hrvatski olimpijski odbor.
 
Helena Štimac Radin upoznala je prisutne s donošenjem Novog nacionalnog plana za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2022. do 2027. godine te činjenicom kako isti sadrži posebno područje posvećeno položaju žena u sportu, s naglaskom na povećanje udjela žena na čelnim pozicijama u sportskim savezima. Istaknula je posvećenost Ureda ovoj problematici koja se ogleda u prijevodima dokumenata međunarodnih tijela i organizacija, poput Priručnika o dobroj praksi „Ravnopravnost spolova u športu“ kao i promicanju ove teme s ciljem pokretanja rasprave na sjednici Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe.
 
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, istaknula je značaj borbe protiv predrasuda o ženama u sportu te najavila istraživanje, dok je Ratko Kovačić istaknuo kako je 30% žena s invaliditetom u natjecateljskom sportu, dok je na proteklim Paraolimpijskim igrama, 5 sportašica s invaliditetom osvojilo 3 medalje.
 
Članica Vijeća za elektroničke medije, Anita Malenica naglasila je kako je u sportu ukupno 50% žena osvojilo medalje te kako je, između ostaloga, to ono što javnosti treba približiti i za što je treba senzibilizirati.
 
Skupu se obratila i potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova u sportu HOO-a, Morana Paliković Gruden te naglasila važnost edukacijskih radionica, a osobito onih koji će podijeliti znanje o ponašanju na društvenim mrežama, kada je ženski sport u pitanju.
 
Ured za ravnopravnost spolova, sukladno potpisanom Sporazumu, preuzima aktivnu ulogu u njegovoj realizaciji, odnosno u sufinanciranju međunarodne konferencije i tiskanju publikacija iz ovog područja.


Iz medija:

https://sport.hrt.hr/ostali-sportovi/hoo-sporazum-o-projektu-glas-zena-u-sportu-3996983

https://www.hoo.hr/hr/olimpizam/zene-u-sportu/7009-potpisan-sporazum-za-realizaciju-projekta-glas-zena-u-sportu

https://www.zeneimediji.hr/glas-zena-u-sportu-u-pripremi-edukacijske-radionice-za-sportasice-o-prezentaciji-u-medijima/

 

Pisane vijesti