Ravnateljica Ureda primila u posjet predstavnice nezavisnih institucija i misije OSCE-a Srbije

Ravnateljica Ureda, mr.sc. Helena Štimac Radin primila je u petak 12. travnja delegaciju predstavnica neovisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, stručnjakinja u području rodne ravnopravnosti i Misije OSCE-a iz Srbije.

Sastanku su nazočile predstavnice Misije OSCE-a u Srbiji, Jelena Jokanović i Zorana Antonijević, zamjenica Zaštitnika građana Republike Srbije za prava deteta i rodnu ravnopravnost Tamara Lukšić Orlandić, načelnica jedinice za rodnu ravnopravnost Dragana Grabovica, načelnica Saveta za ravnopravnost polova Zaštitnika građana Srbije Marijana Pajvančić, članice Saveta za ravnopravnost spolova Đurđica Ergić, Sonja Stojanović Gajić i Vanja Macanović te zamjenica za ravnopravnost polova Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost spolova iz Vojvodine Danica Todorov sa suradnicom Andrijanom Ćović.

Ravnateljica Ureda predstavila je djelokrug rada Ureda za ravnopravnost spolova, kao i zakonodavni i institucionalni okvir za postizanje ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj istaknuvši kako je novi Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine usklađen sa direktivama Europske unije u području ravnopravnosti spolova. Članice delegacije posebno su bile zainteresirane za aktivnosti vezane uz proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u području jednakih mogućnosti muškaraca i žena, proces izrade, donošenja te provedbe Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, kao i osiguranje financijskih sredstava za njenu provedbu.

Razgovaralo se o provedbi politike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, godišnjim koordinacijama županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova i obvezi donošenja Akcijskih planova za provedbu mjera Nacionalne politike na razini županija, kao i o važnosti uvođenja rodno osjetljivog proračuna.

Razmijenjena su iskustva vezana za političku participaciju žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ravnateljica Ureda istaknula je kako je na lokalnim izborima 2009. godine došlo do povećanja udjela županijskih vijećnica za 7,4%, gradskih vijećnica za 5,1% te općinskih vijećnica za 4,1% u odnosu na izabrane vijećnice na lokalnim izborima 2005. godine. Osvrnula se na Zakon o ravnopravnosti spolova koji od političkih stranaka i ostalih ovlaštenih predlagatelja izbornih  lista traži da prilikom sastavljanja lista za predstavnička tijela na izborima svih razina vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, odnosno da niti jednog spola ne bude manje od 40%. Predstavljene su aktivnosti Ureda vezane uz povećanje političke zastupljenosti žena na predstojećim lokalnim izborima 2013. godine i kampanja Ureda „Uravnotežimo se!“.

Delegacija je upoznata sa Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja koji je Vlada Republike Hrvatske donijela 2012. godine na prijedlog Ureda za ravnopravnost spolova, kao i sa istraživanjem „Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u RH“ provedenim 2009. godine koje je ujedno i prvo znanstveno istraživanje o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj provedeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku.

Zaključno je istaknuta važnost daljnje regionalne suradnje te razmjene primjera dobrih praksi u području ravnopravnosti spolova.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja