Ravnateljica Ureda sastala se s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean - Claude Mignonom

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac održali su zajednički sastanak s g. Jean - Claudeom Mignonom, predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Hrvatskom saboru.

Jean-Claude Mignon uvodno je istaknuo značaj koji Vijeće Europe pridaje promicanju i zaštiti ljudskih prava i ravnopravnosti spolova. Veoma važnim ocijenio je i djelovanje Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Izrazio je i uvjerenje kako je sudjelovanje Republike Hrvatske u Vijeću Europe pozitivno utjecalo i na naš ulazak u Europsku uniju. Posebno su ga zanimale poduzete aktivnosti  Hrvatske vezane uz potpisivanje i ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije odnosno Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Vijeća Europe koju još uvijek nije ratificirao dovoljan broj zemalja. Također je iskazao veliki interes za aktivnosti koje se u Republici Hrvatskoj provode s ciljem  promicanja ravnopravnosti spolova.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova naglasila je da je zakonodavni, institucionalni i strateški okvir za postizanje ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj veoma razvijen. Kao primjere je, uz Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, navela i Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine koji je prema mišljenju Europske komisije usklađen s pravnom stečevinom EU, kao i Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja u koji je po prvi puta 2009. godine uveden i pojam ekonomskog nasilja. Republika Hrvatska je potpisala Istambulsku konvenciju, a pri Ministarstvu socijalne politike i mladih je osnovana  radna skupina koja je Konvenciju prevela  na hrvatski jezik. Ravnateljica je g. Mignona opširno izvijestila o dugogodišnjoj suradnji Ureda s Vijećem Europe i brojnim aktivnostima koje Ured provodi s ciljem kontinuirane promidžbe politike rodne ravnopravnosti Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj.  Osvrnula se i na ocjenu VE prema kojoj u većini zemalja članica unatoč činjenici postignute de jure ravnopravnosti još uvijek preostaju brojni izazovi u postizanju de facto ravnopravnosti između muškaraca i žena. Slično kao i u mnogim  drugim europskim zemljama i u Hrvatskoj su žene podzastupljene  u procesu političkog odlučivanja, u nepovoljnijem su položaju  na tržištu rada, a značajan društveni problem predstavlja i nasilje nad ženama. S druge strane žene su većina među visokoobrazovanima, ravnopravno su zastupljene na poslovima istraživanja i razvoja, te čine značajnu većinu u obnašanju sudske vlasti.

Predsjednik Mignon je izrazio nadu da će, s obzirom na iskustva koja u ovim područjima posjeduje, i teme vezane uz ljudska prava i ravnopravnost spolova  biti  sastavni dio prioriteta djelovanja  Republike Hrvatske kada u svibnju 2016. godine preuzme predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja