Ravnateljica Ureda u Virovitici predstavila Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima

Slika /slike/POVJERENSTVA slike 2017-2018/VPŽ Svjetski dan seoskih žena.jpg

Povodom obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena, a na poziv Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, mr. sc. Helena Štimac Radin predstavila je 19. listopad u Virovitici novo izdanje UN preporuke „Opća preporuka br. 34 – O pravima žena u ruralnim područjima“ .

Svjetski dan seoskih žena u cijelom svijetu obilježava se 15. listopada. Ustanovljen je na četvrtoj Svjetskoj konferenciji žena u Pekingu 1995. godine, prilikom koje su se države obavezale na pružanje ravnopravnoga pristupa i prava na potpuno sudjelovanje u strukturama vlasti te na osvješćivanje vladajućih o potrebama seoskih žena i mogućnostima u kreiranju razvojnih politika sela. Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena donio je 2016. godine Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se pojašnjavaju obveze država stranaka, a koju je na hrvatski jezik preveo i tiskao Ured za ravnopravnost spolova.

Uloga seoskih žena u društvu i zajednicama u kojima žive, ali i u obiteljima, još je uvijek nedovoljno prepoznata te je njihov posao koji svakodnevno obavljaju podcijenjen i nedovoljno vrednovan. Dokazuje to i činjenica o dostupnim podacima kojih je vrlo malo upravo o statusu, svijesti i potrebama seoskih žena u Republici Hrvatskoj. Ipak, vrlo važno istraživanje o položaju seoske žene u današnjem društvu od 2009. do 2011. godine provodilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u okviru projekta „Status i uloga žene u ruralnim područjima“. Istraživanje provedeno na uzorku od 1656 žena pokazalo je da većina ispitanica živi u tradicionalnim obiteljskim strukturama s većim brojem djece i članova kućanstava te naglašenim patrijarhalnim ustrojem zajednice, s osobitom rodnom nejednakošću. Kroz istraživanje se pokazalo da srednjoškolsko obrazovanje ima 56,4 % ispitanica, 63,10 % njih ne govori nijedan strani jezik, samo 12,98 % vlasnice su gospodarstava, a poražavajuća je i činjenica da čak 30,98 % ispitanica učestalo proživljava obiteljsko nasilje, odnosno njih 43,54 % doživljava ga ponekad. Ženama iz ruralnih područja često se zabranjuje samostalno donošenje odluka, rade mnogo, rijetko putuju (primjerice, 53 % ispitanica nikad ne odlazi na godišnji odmor, a 45 % žena nikad nije putovalo u inozemstvo), a obrazovanje i zaposlenja često su im nedosanjani san.

Svjetski dan seoskih žena obilježilo je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 19. listopada upriličeno predstavljanje UN-ove publikacije „O pravima žena u ruralnim područjima – opća preporuka UN-a br. 34“.
O publikaciji je govorila ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Helena Štimac Radin, koja je upozorila na nedostatak podataka o položaju žena ruralnih područja, na važnost poticanja i jačanja poduzetništva žena u ruralnim područjima te važnost poboljšanja socijalnih uvjeta, kao i na probleme depopulacije, starenje stanovništva, napuštanja i odumiranja sela.
Štimac Radin naglasila je kako će se o problemu ženskoga poduzetništva u ruralnim područjima više govoriti od siječnja 2019. do lipnja 2020. godine, kad će Vijećem Europske unije, zajedno s Rumunjskom i Finskom, predsjedati i Republika Hrvatska. 

Prisutne je pozdravila i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Desa Kolesarić, naglasivši kako je rad žena na selu podcijenjen, rade puno, imaju malo imovine, gotovo ih nema u javnom i političkom djelovanju te im je otežan pristup društvenim servisima, zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, a izuzetno je potrebno prepoznavanje njihovog značaja i uloge, priznavanje potrebe za poboljšanjem uvjeta njihovih života i provođenje programske politike rodne ravnopravnosti obzirom da je ravnopravnost u društvu jedan od preduvjeta uspješnosti u razvoju cjelokupnog društva.

Zamjenik župana, Igor Pavković, složio se kako je potrebno što više vremena posvetiti osvještavanju javnosti o ovom problemu, istaknuvši kako se i Virovitičko-podravska županija trudi poboljšati kvalitetu seoskoga života otvaranjem novih područnih škola, osposobljavanjem malih zdravstvenih ambulanti te davanjem poticaja mladim poljoprivrednicima.

Događaju su nazočili i dogradonačelnica grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predstavnice i predstavnici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, predstavnici Centra za socijalnu skrb Virovitica te predstavnici udruga i drugih institucija Virovitičko-podravske županije.


Iz medija: 

http://www.icv.hr/2018/10/foto-u-virovitici-obiljezen-svjetski-dan-seoskih-zena-gostovanjem-i-predavanjem-helene-stimac-radin/
http://www.vpz.hr/2018/10/20/fotogalerija-gostovanje-predavanje-ravnateljice-ureda-ravnopravnost-spolova-vlade-rh-helene-stimac-radin-obiljezen-svjetski-dana-seoskih-zena/
https://www.virovitica.net/obiljezen-svjetski-dan-seoskih-zena/31750/
http://slatina.net/obiljezen-svjetski-dan-seoskih-zena/
http://www.virovitica.hr/2018/10/uz-gostovanje-i-predavanje-ravnateljice-ureda-za-ravnopravnost-spolova-vlade-rh-helene-stimac-radin-obiljezen-je-svjetski-dana-seoskih-zena/​
Glas Slavonije, 23.10.2018.

Pisane vijesti