RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U ŠPORTU

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH preveo je na hrvatski jezik i tiskao Priručnik o dobroj praksi Vijeća Europe „Ravnopravnost spolova u športu – Dostupnost športskih aktivnosti djevojčicama  i ženama“ autorice Clotilde Talleu.

Priručnik je preveden i tiskan s ciljem pružanja uvida u neravnopravan tretman i nedostupnost športskih aktivnosti, infrastrukture i uvjeta za bavljenje športom za oba spola.

Neravnopravnost u dostupnosti športskih aktivnosti prepoznata je i na razini Vijeća Europe, radi čega se potiču aktivnosti u skladu s ciljevima Proširenog djelomičnog sporazuma o športu (EPAS) – promicanje razmjene iskustava i utvrđivanje standarda koji će pomoći u oslobađanju potencijala koje šport nudi.

 U prvom dijelu Priručnika govori se o razlikama u bavljenju športom s naglaskom na dostupnost športa ženama i muškarcima i utvrđuju se prepreke vezane uz spol. Drugi dio Priručnika donosi dobru praksu i pozitivna iskustva iz Europe, dok posljednji dio daje niz preporuka proizašlih iz analize najbolje prakse, a uz pomoć kojih bi se mogla unaprijediti ravnopravnost spolova u športu.

Priručnik o dobroj praksi Vijeća Europe „Ravnopravnost spolova u športu – Dostupnost športskih aktivnosti djevojčicama  i ženama“ predstavljen je na Međunarodnoj konferenciji „Žene i šport“, koja je održana u rujnu 2011.godine u Londonu,  u organizaciji EWS (European Women and Sport) i EPAS-a (European Partial Agreement on Sport). Hrvatsku delegaciju na čelu s predstojnicom Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helenom Štimac Radin činili su i Morana Paliković Gruden i Gordana Borko iz Hrvatskog olimpijskog odbora te tadašnji ravnatelj Uprave za šport Željko Klarić.

Na Međunarodnoj konferenciji „Žene i šport“ raspravljalo se o preprekama za primjenu politike jednakih mogućnosti za žene i muškarce u športu, komercijalnom potencijalu žena koje se bave športom, pitanjem participacije žena na vodećim upravljačkim pozicijama i u trenerstvu i o preprekama s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom pri bavljenju športom.

U listopadu 2011. godine održana je i 9. Konferencija o športu Alpe – Jadran, u organizaciji Komisije za skrb o ženama u športu Hrvatskog olimpijskog odbora. Teme o kojima su učesnici i učesnice raspravljale bile su stvaranje uvjeta za uravnoteženo bavljenje športom,  kako učiniti da šport bude sigurno mjesto za žene, kako osigurati više upravljačkog utjecaja žena, te pravo na obrazovanje i nagrađivanje.

Tom je prilikom mr.sc. Helena Štimac Radin predstavila novu Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, koja obuhvaća i ciljeve i mjere posvećene unaprjeđivanju ravnopravnosti spolova u športu, posebno naglasivši kako je jednakost žena i muškaraca na bilo kojem području društvenog života, pa tako i u bavljenju športom nužan uvjet za napredovanje hrvatskog društva u cjelini, te kako se rješavanju tih problema ne smije prilaziti parcijalno i sukcesivno, već se s uočenim problemima suočiti kroz sustav zaštite ljudskih prava žena.

Predsjednica Komisije za skrb o ženama u športu HOO-a Morana Paliković-Gruden je na Konferenciji izlagala na temu Fair play-a kao dijela športske kulture i o položaju žene kao izazovu za Fair play pokret. Više od 60 sudionica iz nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica i Zagrebačkog sportskog saveza, otvoreno su govorile o temama koje po njihovom mišljenju, duboko priječe uravnoteženost bavljenja sportom u Hrvatskoj.

Preuzimanje sadržaja Priručnika o dobroj praksi Vijeća Europe „Ravnopravnost spolova u športu – Dostupnost športskih aktivnosti djevojčicama  i ženama“

Zaključci sa IV. Seminara za Mrežu koordinatorica za žene u športu, Opatija, 22. listopada 2011.  

Iz medija:

Hrvatski olimpijski odbor- London za žene u športu!

Karlovački tjednik- Održana i konferencija za koordinatorice u sportu

 



Pisane vijesti