Sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije

Slika /slike/spain eu.jpg

U Madridu je, povodom predsjedanja Kraljevine Španjolske Vijećem Europske unije, 6. i 7. rujna 2023. godine, održan redovni sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije.

Sudionike sastanka, na kojem je sudjelovala predstavnica Ureda, pozdravila je ministrica za ravnopravnost, Irene Montero Gil te istaknula opredijeljenost Kraljevine Španjolske za područje rodne ravnopravnosti.

Na sastanku je povedena rasprava o implementaciji Direktive za usklađivanje privatnog i poslovnog života, predstavljena kampanja za suzbijanje rodnih stereotipa u društvu te predstavljen status Direktive o transparentnosti plaća. Kao središnja tema predsjedanja istaknuta je ona koja se odnosi na rodnu ravnopravnost i neplaćenu, neformalnu skrb te je u tom smislu predstavljena i studija koju je izradio Savjetodavni odbor za to područje, imenovan u svrhu predsjedanja. Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE), predstavio je istraživanje „Bolja ravnoteža poslovnog i privatnog života: premošćivanje jaza u poslovima skrbi“. Sastanak je nastavljen temama posvećenima implementaciji Istanbulske konvencije i borbi protiv rodno utemeljenog nasilja.

Povodom ovog sastanka, Kraljevina Španjolska, Kraljevina Belgija i Republika Mađarske su, u svojstvu tri zemlje članice, kao tzv. trio presidency (ona zemlja koja aktualno predsjeda Vijećem, koja je predsjedala neposredno prije i ona koja će predsjedati prva sljedeća) izdale zajedničku Deklaraciju u području rodne ravnopravnosti, koja jamči njihovu opredijeljenost za postizanje pune ravnopravnosti spolova na području Europe. Tekst deklaracije dostupan je ovdje.

Pisane vijesti