Sudjelovanje na informativnoj sesiji o moderiranju govora mržnje

Slika /slike/URS Slike 2024 godina/fra 010224.PNG

U organizaciji Agencije za temeljna prava EU (FRA) održana je sesija namijenjena kreatorima politika i i stručnjacima u državama članicama koji rade u javnoj upravi, u područjima moderiranja sadržaja govora mržnje.

Davide Reichel iz FRA održao je prezentaciju istraživanja „Online contect moderation - dectecting hate speech“. Ključne riječi moderiranja govora mržnje u istraživanju bile su online mržnja prema ženama, ljudima afričkog projekla, Židovima i Romima. Četiri jezika se analiziralo: Bugarski, Njemački, Talijanski i Švedski na 4 platforme: Redditu, telegramu, X-u i Youtubu, od siječnja do lipnja 2022. godine.

Istraživanje je pokazalo da su od 4 analizirane zemlje, negativni stereotipi najviše izraženi u Njemačkoj, a uvredljivi komentari u Švedskoj. Iznenađujući podatak je taj da je najviše online mržnje bilo usmjereno prema ženama te da je u Švedskoj posebno visok broj online govora mržnje prema ženama. Izazovi kod moderiranja govora mržnje su nesigurnost oko svake pete online objave jer je teško ponekad odrediti je li nešto govor mržnje odnosno je li zakonski zabranjeno.

Preporuke za poboljšanje moderiranja govora mržnje u prezentaciji istraživanja odnose se na ulaganje napora za pružanje sigurnijeg online prostora za sve, nužnost raznolikog pristupa borbi protiv online govora mržnje, lakši pristup nezavisnih istraživača podacima te da moderiranje sadržaja kojeg moderira umjetna inteligencija ne smije biti diskriminatorno.

Pisane vijesti