Sudjelovanje Ureda za ravnopravnost spolova u obilježavanju Europskog tjedna

Ured za ravnopravnost spolova će se na poziv Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija uključiti u obilježavanje Europskog tjedna

s obzirom na njegovo sudjelovanje u procesu pristupnih pregovora te kontinuirano provođenje niza aktivnosti vezanih uz Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo u EU.

Tradicionalna središnja proslava Dana Europe održava se 7. svibnja u Zagrebu na Cvjetnom trgu (Trgu Petra Preradovića), gdje će građani i građanke moći dobiti odgovore na pitanja o pristupanju Europskoj uniji te preuzeti publikacije, letke i brošure vezane uz proces pristupanja RH EU.  Tom će prilikom svi zainteresirani moći preuzeti i publikacije na navedenu temu u izdanju Ureda za ravnopravnost spolova.
U skladu s dugogodišnjom tradicijom i u suradnji s Delegacijom Europske unije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija obilježava Europski tjedan dvanaestu godinu zaredom.

Europski tjedan dio je intenzivnih informativnih aktivnosti koje se provode kako bi se hrvatski građani i građanke što bolje upoznali s mogućnostima i izazovima budućeg članstva u Europskoj uniji, a u obilježavanje Europskog tjedna tradicionalno su uključeni gradovi i županije diljem Hrvatske. Ove je godine naglasak na informiranju građana i građanki o pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, uoči predstojećeg referenduma.

U svim županijskim središtima, kao i u nizu drugih gradova, tijekom Europskog tjedna bit će organizirana predavanja o mogućnostima koje nudi članstvo, poput sudjelovanja u raznim programima Europske unije, kao i javne debate o pristupanju Uniji. Informacije će na zabavan način biti predstavljene i kroz brojne kvizove, predstave i likovne radionice za najmlađe te druge zabavno edukativne aktivnosti. Sve aktivnosti bit će popraćene i u lokalnim medijima, a građanima i građankama će ovoga tjedna, osim na 129 Euro-info točaka diljem Hrvatske, besplatne publikacije s informacijama o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji biti dostupne i na svim javnim događanjima u županijama.  

Aktivnosti se provode u suradnji s partnerima – Županijskim savjetima za europske integracije, tijelima državne uprave, Delegacijom Europske unije, veleposlanstvima država članica Europske unije, nevladinim organizacijama.  

Tijekom Europskog tjedna obilježavaju se Dan Vijeća Europe, 5. svibnja, kada je 1949. osnovana ta najstarija europska organizacija te Dan Europe, 9. svibnja, kada je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija koju smatramo kamenom temeljcem Europske unije.



Najave