Susret i predavanje Tatjane Holjevac: "Časopis Hrvatica i osobna priča moje mame"

Udruga Žensko oko, Klub Zagorke u osnivanju i Centar za ženske studije
pozivaju Vas na
susret i predavanje Tatjane Holjevac:
"Časopis Hrvatica i osobna priča moje mame"

u petak, 11. lipnja 2010. u 18 sati
u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke,
Zagreb, Dolac 8

 

Tatjana Holjevac, potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba nazočnima će ispričati zanimljivu osobnu priču svoje mame koju je dijelom zabilježila i prva profesionalna novinarka u Hrvatskoj Marija Jurić Zagorka u svom predratnom časopisu "Hrvatica" (1939 – 1941). Nakon objavljivanja te priče prema istinitom događaju, u ratnim se godinama mami gđe Holjevac dogodio fantastičan zaplet sa sretnim ishodom – baš kao u Zagorkinim romanima.
Gđa Holjevac tom će prigodom donirati i osobno uručiti  poseban otisak "Hrvatice" Slavici Jakobović Fribec i mr. Luciji Benjovsky za njihovo znanstveno istraživanje čiji će rezultati biti predstavljeni na ovogodišnjim Danima Marije Jurić Zagorke, u studenom u Zagrebu.

Podsjetimo, u sklopu prvih Dana Marije Jurić Zagorke vođena je i popularna šetnja za građanstvo «Zagorkinim tragom kroz Zagreb» autorice Slavice Jakobović Fribec, dobitnice Nagrade Zagrepčanka godine za 2007. za osmišljavanje koncepta i pokretanje te manifestacije. Nezaobilazna lokacija u šetnji upravo je Zagorkin stan na Dolcu 8 gdje je nekad bilo sjedište i redakcija časopisa «Hrvatica».
Danas šetnju čija je osobitost kazališni performans u kojem publika neposredno može razgovarati sa «živom Zagorkom» o Zagrebu njenog vremena organizira udruga Žensko oko, a književnicu utjelovljuje Dubravka Vidović, predsjednica udruge.

Stan na Dolcu 8 potkraj 2008. godine otkupio je Grad Zagreb pretvarajući ga u «Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke» – u mjesto susretanja, proučavanja i njegovanja Zagorkina naslijeđa kao i ženskoga znanja u cjelini u hrvatskoj kulturi, a posebice u kulturi pamćenja i spomeničkoj baštini Grada Zagreba.



Najave